Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden:

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesine bağlı enstitülerde yürütülen lisansüstü eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesine bağlı enstitülerde yürütülen tezli ve tezsiz yüksek lisans ile doktora programlarından oluşan lisansüstü eğitim-öğretim ve sınavlar ile bilimsel araştırma ve uygulama faaliyetlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) AKTS kredisi: Öğrencinin bir dersi başarıyla tamamlamak üzere yapması gereken çalışmaların tamamını kapsayan ve bu dersle kazandırılacak bilgi, beceri ve yetkinlikleri elde etmesi için gerekli toplam iş yükünü temel alan sayısal değeri,

c) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

ç) Ana bilim/sanat dalı kurulu: Bilim veya sanat dalı başkanlarından oluşan kurulu; ana bilim/sanat dalının yalnız bir bilim/sanat dalını kapsadığı durumlarda, bütün öğretim elemanlarından oluşan kurulu; ana bilim/sanat dalının disiplinler arası olduğu durumlarda bu başkanlığın ders veren ve/veya ilgili alanda çalışan ve/veya tez danışmanlığı yapan kadrolu öğretim üyeleri arasından önerdiği en az üç kadrolu öğretim üyesinden oluşan kurulu,

d) Bilimsel hazırlık: Lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilerin akademik eksikliklerini gidermek amacıyla en çok iki yarıyıl süren ve eğitim süresi içinde sayılmayan tamamlama eğitimini,

e) Danışman: Enstitüye kayıtlı öğrenciye ders seçiminde, tez veya dönem projesinin yürütülmesinde rehberlik etmek üzere enstitü yönetim kurulu tarafından atanan öğretim üyesini,

f) Doktora/sanatta yeterlik sınavı: Müfredatının gerektirdiği zorunlu ve seçmeli derslerini başarıyla tamamlayan doktora öğrencilerinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçüldüğü sınavı,

g) Dönem projesi: Tezsiz yüksek lisans eğitiminde başarılı veya başarısız olarak değerlendirilen ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor sunulan dersi,

ğ) DUS: Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını,

h) Enstitü: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde lisansüstü eğitim-öğretim veren akademik birimleri,

ı) Enstitü ana bilim/sanat dalı: Enstitüde lisansüstü programı bulunan ve programın yürütülmesinden enstitüye karşı sorumlu olan akademik birimleri,

i) Enstitü kurulu: Enstitü müdürü başkanlığında, müdür yardımcıları ve enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlarından oluşan kurulu,

j) Enstitü yönetim kurulu: Enstitü müdürü başkanlığında, müdür yardımcıları ile enstitü kurulu tarafından üç yıl için seçilen üç öğretim üyesinden oluşan kurulu,

k) İkinci danışman: Tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik programına kayıtlı öğrencinin tez veya uygulama konusunun birden fazla tez danışmanını gerektirdiği durumlarda enstitü yönetim kurulunca atanan asgari doktora/sanatta yeterlik derecesine sahip kişiyi,

l) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermeyi,

m) Lisans sonrası doktora programı: Lisans derecesine dayalı olarak yürütülen doktora programını,

n) ÖİBS: Öğrenci İşleri Bilgi Sistemini,

o) Seminer: Lisansüstü öğrencilerin ders döneminde hazırladıkları bilimsel bir konunun incelenip irdelenmesine dayanan, sözlü olarak sunularak değerlendirilen yazılı bir metinden oluşan çalışmayı,

ö) Senato: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Senatosunu,

p) Tez çalışması: Tezli yüksek lisans ve doktora eğitiminin amacına yönelik olarak hazırlanan bilimsel bir çalışmayı,

r) Tez izleme komitesi: Doktora öğrencisinin tez önerisini değerlendirmek, tez çalışmalarına rehberlik etmek, öğrenciyi yönlendirmek görevini üstlenen, biri danışmanı olmak üzere en az üç öğretim üyesinden oluşan komiteyi,

s) Tez öneri çalışması: Tezli yüksek lisans ve doktora eğitiminde teze başlamadan önce enstitüye verilmesi zorunlu olan ve hazırlanacak tez ile ilgili planın ortaya konulduğu raporu,

ş) TUS: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını,

t) Uzaktan öğretim: Öğretim faaliyetlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak planlandığı ve yürütüldüğü, öğrenci ile öğretim elemanı ve öğrencilerin kendi aralarında karşılıklı etkileşimine dayalı olarak derslerin öğretim elemanı tarafından aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın eş zamanlı ve/veya eş zamansız biçimde verildiği öğretimi,

u) Uzmanlık alan dersi: Bilimsel hazırlık sınıfı hariç danışmanlığı yapılmakta olan öğrenciyle yürütülen ve tüm yıl süren dersi,

ü) ÜAK: Üniversitelerarası Kurulu,

v) Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesini,

y) Yarıyıl: Güz ve bahar dönemlerinden oluşan, yarıyıl sonu sınav günleri hariç, en az yetmiş günü kapsayan, başlangıç ve bitiş tarihleri her akademik yıl için enstitü yönetim kurulları tarafından önerilen ve Senato tarafından onaylanan eğitim süresini,

z) Yaz okulu: Güz ve bahar dönemleri dışında yarıyıl sonu sınavları hariç başlangıç ve bitiş tarihleri her akademik yıl için enstitü yönetim kurulu tarafından önerilen ve Senato tarafından onaylanan eğitim süresini,

aa) YDDS: Yabancı dil düzey belirleme sınavını,

bb) YDMS: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yabancı dil muafiyet sınavını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Lisansüstü Eğitimi ile İlgili Genel Esaslar

Eğitim düzeyleri ve dönemleri

MADDE 5- (1) Lisansüstü eğitim, yüksek lisans ve doktora düzeylerinden oluşur.

(2) Yüksek lisans düzeyi; lisans diploması veya buna eş değer bir derece almış olanların yapacakları öğretim, bilimsel araştırma, sanatsal çalışma ve uygulama faaliyetlerini kapsar.

(3) Yüksek lisans düzeyindeki programlar tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir. Bu programlar ikinci öğretim programı biçiminde de uygulanabilir.

(4) Doktora düzeyi; lisans veya yüksek lisans derecesine dayalı olarak yürütülen öğretim, bilimsel araştırma, uygulama ve sanatsal faaliyetleri kapsar. Doktora programları ikinci öğretim olarak açılamaz.

(5) Yükseköğretim Kurulu kararı üzerine öğretim elemanı ve öğrencilerin aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak öğretim faaliyetlerinin planlandığı ve yürütüldüğü lisansüstü uzaktan öğretim programları açılabilir.

(6) Eğitim ve öğretim yarıyıl esasına göre güz ve bahar dönemi olarak düzenlenir. Yaz okulu döneminde de dersler açılabilir. Bunların süresi ve şekli, enstitü yönetim kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından karara bağlanır.

Lisansüstü programların açılması

MADDE 6- (1) Yeni bir lisansüstü program; ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi, enstitü kurulunun görüşü, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile açılır.

(2) Lisansüstü programların açılıp yürütülmesinde enstitü ana bilim/ana sanat dalları esas alınır.

(3) İlgili ana bilim/sanat dalı kurulu önerisi, enstitü kurulunun görüşü, Senatonun onayı ve Yükseköğretim Kurulu kararıyla bir enstitü ana bilim/sanat dalından farklı bir ad taşıyan bir başka lisansüstü program da açılabilir.

(4) Enstitülerde enstitü kurulunun önerisi, Senatonun onayı ve Yükseköğretim Kurulu kararı ile lisansüstü eğitim yapmak üzere bir fakülte, bölüm veya ana bilim/ana sanat dalı dalından farklı bir ad taşıyan disiplinler arası bir enstitü ana bilim/ana sanat dalı kurulabilir. Bu tür bir enstitü ana bilim/ana sanat dalının başkanı, ilgili dekanlıkların görüşü alınarak enstitü müdürü tarafından üç yıl süre ile atanır ve Rektörlüğe bilgi verilir.

(5) Ana bilim/sanat dalı kurulunun mevcut programlara ilişkin değişiklik önerileri enstitü kurulu kararı ve Senato onayı ile yürürlüğe girer.

(6) Ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü kurulunun kararı ile yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim/araştırma kurum ve kuruluşları ile iş birliği protokolü yaparak ortak programlar açılabilir. Ortak programlar Senato kararı ve Yükseköğretim Kurulu onayı ile yürürlüğe girer ve ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.

(7) Ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi, enstitü kurulunun teklifi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile yabancı dilde lisansüstü programlar açılabilir.

Eğitim programları ve derslerin açılması

MADDE 7- (1) Lisansüstü eğitim programları, eğitim hedefleri, programlara giriş ve mezuniyet koşulları, programların içerdiği zorunlu ve seçmeli dersler, bunların AKTS kredisi, içeriği ve benzeri konulara ilişkin esaslar ana bilim/sanat dalı kurulunun teklifi, enstitü kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

(2) İlk defa açılacak dersler, kapatılacak dersler, dersin isminde veya AKTS kredisinde yapılacak değişiklikler ilgili ana bilim/sanat dalı kurulunun teklifi, enstitü kurulunun kararı ve Senato onayı ile belirlenir.

(3) Bir yarıyılda hangi lisansüstü derslerin açılacağı ve bu derslerin hangi öğretim üyeleri tarafından verileceği, ilgili ana bilim/sanat dalı başkanlığının önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir.

(4) Çok disiplinli programlarda açılacak dersi verecek öğretim elemanlarını görevlendirme hususunda enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığı tarafından ilgili fakülte veya yüksekokulun uygun görüşü alınır.

(5) Öğrenci, uzmanlık alan dersini devam ettiği eğitim-öğretim süresi boyunca danışmanından alır. Tez çalışmasının birden fazla danışman tarafından yönetildiği durumlarda uzmanlık alan dersleri öğrencinin birinci danışmanı tarafından açılır.

(6) Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir dersin lisansüstü eğitim sırasında verilmesi zorunludur.

(7) Lisansüstü düzeydeki dersler, genel olarak öğretim üyeleri tarafından verilir. Zorunlu hâllerde enstitü ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının gerekçeli önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, sanatta yeterlik derecesi almış öğretim görevlileri ile sanatçı öğretim elemanları görevlendirilebilir. Gerekli görüldüğünde Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile Üniversite dışından da görevlendirme yapılabilir.

Danışman

MADDE 8- (1) İlgili programın bağlı bulunduğu ana bilim/sanat dalı başkanlığınca en geç öğrencinin derslere başladığı dönemin ders kayıtları süresi başlamadan, lisansüstü programlarda öğrenim gören her öğrenci için ders seçiminde, tez veya dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak olup YÖK tarafından belirlenen lisansüstü eğitim-öğretim ilkelerinde yer alan niteliklere sahip öğretim üyeleri enstitüye önerilir ve danışman ataması enstitü yönetim kurulu onayıyla kesinleşir. Birinci danışmanlar, 2547 sayılı Kanunun ek 46 ncı maddesi ile görevlendirilenler dâhil Üniversite kadrosundaki öğretim üyeleri arasından veya doçent ünvanına sahip olmakla birlikte öğretim üyesi kadrosunda bulunmayan öğretim elemanları arasından atanabilir. İkinci danışmanlar ise Üniversite kadrosu dışındaki öğretim üyeleri ile doktora derecesine sahip kişiler veya araştırmacılar arasından da atanabilir.

(2) Bir öğretim elemanına en çok kaç tane tezsiz yüksek lisans öğrencisi danışmanlığı verileceği ilgili enstitü ana bilim/sanat dalının özelliği de gözetilerek enstitü yönetim kurulunca belirlenir.

(3) Tezli yüksek lisans ve doktora programlarında enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığı her öğrencinin önceki bilimsel çalışmalarını, çalışmak istediği alanı, danışman tercihini ve öğretim üyelerinin mevcut danışmanlık yüklerini dikkate alarak belirlediği danışmanı en geç öğrencinin derslere başladığı dönemin ders kayıtları süresi başlangıcına kadar enstitüye bildirir. Danışman değişikliği durumunda değişiklik enstitü yönetim kurulu onayı ile karara bağlanır.

(4) Diş hekimliği, eczacılık, tıp ve veteriner fakülteleri ana bilim dalları hariç doktora programlarında öğretim üyelerinin tez yönetebilmesi için başarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olması gerekir.

(5) Öğrenci tez çalışmasını danışmanı ile yürütür. Üniversitede belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması hâlinde Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafından başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi danışman olarak seçilebilir. Tez çalışması için danışman önerisi YÖK tarafından belirlenen şartlar dâhilinde enstitü yönetim kurulu onayı ile kesinleşir.

(6) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla danışmanı gerektirdiği durumlarda, yüksek lisans ve doktora programları için Üniversite kadrosu dışında görev yapan en az doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip kişiler de ikinci danışman olarak atanabilir.

(7) Öğretim üyesi başına düşen danışmanlık sayısının üst sınırı YÖK yetkili kurullarınca belirlenir. Doktora tez çalışması için danışmanlık sayısı, YÖK tarafından belirlenen üst sınırın en fazla yarısı kadar olabilir. İki adet ortak danışmanlığı olan öğretim üyesi, bir adet danışmanlığa sahip sayılır. Üniversite ya da üst kurullarında yer değiştiren ve emekliye ayrılan öğretim üyelerinin başlamış olan danışmanlıkları süreç tamamlanıncaya kadar devam eder.

(8) Her öğrenci, açılan uzmanlık alanı dersini almakla yükümlüdür. Uzmanlık alanı dersine ilişkin ilkeler, enstitü kurulunca kararlaştırılır ve enstitü yönetim kurulu tarafından uygulanır. Bir öğretim elemanı birden fazla enstitüde uzmanlık alanı dersi açmış olsa bile öğretim elemanına yapılacak ödeme sadece bir uzmanlık alanı dersi için bağlı bulunduğu ana bilim/ana sanat dalından yapılır.

(9) Öğrenciler ana bilim/sanat dalı başkanlığına danışman değişikliği için yazılı olarak başvurabilir. Ana bilim/sanat dalı başkanlığı öğrencinin talebini gerekçeli kararıyla enstitüye iletir. Öğrencinin danışman değişikliği talebi enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.

(10) Danışman, öğrencisi ara vermeden mazeretsiz olarak iki yarıyıl kayıt yenilemediği takdirde ana bilim/sanat dalı başkanlığına yazılı müracaat yaparak bu öğrenciye ait üzerindeki danışmanlığın alınmasını talep edebilir. Ana bilim/sanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile bu danışmanlık iptal edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenci Kontenjanları, Giriş Koşulları ve İlanı, Lisansüstü Programlara Başvuru,

Değerlendirme ve Kayıtlar

Öğrenci kontenjanları

MADDE 9- (1) Lisansüstü programlara alınacak öğrenci kontenjanları enstitü ana bilim/sanat dalı kurulunun görüşü ve enstitü yönetim kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir. Ayrıca Senato belirlenen kontenjanların değiştirilmesi için ana bilim/sanat dalı kurulunun uygun görüşü alınmak şartıyla enstitü yönetim kuruluna yetki verebilir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programlarına ikili anlaşmalar ile belirlenen protokol çerçevesinde öğrenci alımlarında ilan edilen kontenjan haricinde öğrenci alımı yapılabilir.

Giriş koşullarının belirlenmesi ve ilanı

MADDE 10- (1) Yüksek lisans ve doktora programlarına hangi lisans ve yüksek lisans programlarından mezun olanların başvurabilecekleri ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi, enstitü yönetim kurulu kararı ve Senato onayı ile belirlenir.

(2) Lisansüstü programlara başvuruda istenilecek asgari ALES puanı ve puan türü, asgari mezuniyet not ortalaması, mezun durumda olan veya olabilecek adaylar için aranan şartlar, asgari yabancı dil puanı ve türü ve diğer özel şartlar, programı açan ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunda karara bağlanır ve Senato onayı ile kesinleşir.

(3) ALES puanı yerine, ALES’e eş değer kabul edilen ve Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen eş değer puanlar başvurularda geçerli sayılır. İlgili program alım şartlarında ayrıca belirtilmediği takdirde TUS ve DUS sınavları ALES yerine geçmez.

(4) Başvuru yapılacak yüksek lisans programında ilan edilen yabancı dil belgesi için lisans eğitiminin tamamını bu yabancı dilde yapmış ve mezun olmuş olanlardan yabancı dil belgesi istenmez. Değerlendirmede belgesi olmayan bu adayların puanları ilgili enstitü ana bilim/sanat dalının istediği en az puan üzerinden değerlendirmeye alınır.

(5) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci alımları ile ilgili başvuru şartları, başvuruların değerlendirmesi ve öğrenci kabulü ana bilim/sanat dalı kurulunun görüşü ve enstitü yönetim kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir.

(6) Lisansüstü programlara öğrenci alımı yılda en fazla iki defa yapılır.

(7) Rektörlük, enstitülerin açtıkları lisansüstü programların adlarını, başvuru için gerekli belgeleri, başvuru tarihlerini, mülakat ve yazılı sınav tarihlerini ve diğer hususları Üniversite internet sayfası üzerinden ilan eder.

Yüksek lisans programlarına başvuru koşulları

MADDE 11- (1) Tezli yüksek lisans programlarına başvuracak adaylarda aşağıdaki koşullar aranır:

a) Bir lisans diplomasına sahip olmaları veya koşullu ön kabul için lisans öğrenimlerinin son yarıyılında olmaları, ayrıca yabancı ülkelerdeki lisans programını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan alacakları mezun oldukları üniversitenin tanındığına dair belgeye sahip olmaları gerekir.

b) Giriş koşulu olarak ilan edilen lisans not ortalamasını sağlamış olmaları gerekir.

c) ALES’ten başvurdukları programın puan türünde 55 tam puandan az olmamak üzere ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunda karara bağlanan ve Senato tarafından onaylanan puanı almış olmaları gerekir.

ç) Eğitim dili Türkçe olan programlarda yabancı dil sınav puanı zorunlu değildir, ancak programa öğrenci kabulünde ilgili ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ya da enstitü yönetim kurulunun kararı ile yabancı dil koşulu aranabilir. Yabancı dil ile eğitim yapılan programlar da ise Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eş değerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından 50 puan veya ÖSYM tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup bu asgari puanlar girilecek programların özelliklerine göre ilgili ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile yükseltilebilir. YDS ve eş değeri sınavlarla değerlendirilemeyen diller için yabancı dil sınavları enstitü yönetim kurulunca belirlenecek jüriler tarafından merkezî olarak yapılır. Ayrıca ilgili ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile YDMS’den alınan puanlar da başvurularda kabul edilebilir.

d) Uluslararası öğrenci adaylarının Türkçe yeterlik derecesi, Senato tarafından belirlenen sınavlardan alınacak puana göre değerlendirilir. Eğitim dili Türkçe olan programlarda öğrenciler, Türkçe yeterlik belgelerini ders kaydı esnasında ibraz etmekle yükümlüdür.

(2) Tezsiz yüksek lisans programlarına ikili anlaşmalar ile öğrenci alımlarında protokol şartlarına göre değerlendirme yapılır.

Doktora programlarına başvuru koşulları

MADDE 12- (1) Doktora programlarına başvuruda bulunacak adaylarda aşağıdaki koşullar aranır:

a) Doktora programına başvurabilmek için adayların lisans/tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları veya koşullu ön kabul için lisans/tezli yüksek lisans öğrenimlerinin son yarıyılında olmaları, ayrıca yabancı ülkelerdeki lisans/tezli yüksek lisans programını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan alacakları mezun oldukları üniversitenin tanındığına dair belgeye sahip olmaları gerekir.

b) Tıp, diş hekimliği, veteriner, eczacılık fakülteleri mezunları ile hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli lisans diplomasına sahip olanlar veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olanlar yüksek lisans yapmadan doktora programlarına başvurabilirler.

c) Yüksek lisans diplomasına sahip olan adayların yüksek lisans not ortalamasının 4 üzerinden 2.50 veya muadili bir puandan; dört yıllık lisans diploması ile doktora programına başvuran adayların lisans not ortalamasının 4 üzerinden 3.0 veya muadili bir puandan az olmamak üzere ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunda karara bağlanan ve Senato tarafından onaylanan puanı almış olmaları gerekir.

ç) Tıp ve diş hekimliği fakültesi mezunlarının lisans not ortalamalarının 4 üzerinden en az 2.00 veya muadili bir puandan, diğerlerinin lisans not ortalamalarının 4 üzerinden en az 2.50 veya muadili bir puandan az olmamak üzere ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunda karara bağlanan ve Senato tarafından onaylanan puanı almış olmaları gerekir.

d) Tıp, diş hekimliği, veteriner, eczacılık fakülteleri mezunları ile hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli lisans diplomasına sahip olanlar veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olanlar ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak; lisans derecesiyle doktora programına başvuranların ise ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 80 puandan az olmamak koşuluyla Senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.

e) Temel tıp bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için tıp fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve 50 puandan az olmamak koşuluyla ilgili Senato kararı ile belirlenecek TUS’tan alınmış temel tıp puanına veya ALES’in sayısal puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla Senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları; tıp fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına (diş hekimliği, eczacılık ve veteriner fakülteleri mezunlarının lisans derecesine) ve ALES’in sayısal puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla Senato kararı ile belirlenecek ALES puanına veya diş hekimliği fakültesi mezunlarının DUS’tan alınmış temel bilimler puanına sahip olmaları gerekir. Temel tıp puanı, TUS’ta temel tıp bilimleri Testi-1 bölümünden elde edilen standart puanın 0,7; klinik tıp bilimleri testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir. Temel bilimler puanı, DUS’ta temel tıp bilimleri Testi-1 bölümünden elde edilen standart puanın 0,7; klinik tıp bilimleri testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir.

f) Doktora ve temel tıp programlarına öğrenci kabulünde adayların ana dilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eş değerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından 55 puandan veya ÖSYM tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puandan az olmamak üzere ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunda karara bağlanan ve Senato tarafından onaylanan puanı almış olmaları gerekir.

g) İlgili programların alım şartlarında ilan edildiği takdirde ALES, TUS ve DUS sınavlarından alınan belgeler birbirinin yerine kabul edilebilir.

Başvuru, başvuruların kabulü ve değerlendirme

MADDE 13- (1) Lisansüstü programlara başvurular ÖİBS üzerinden yapılır. Başvuruda istenilen evrak, ilgili enstitü müdürlüğü tarafından talep edilmesi hâlinde öğrenci tarafından kesin kayıt esnasında elden teslim edilir.

(2) Lisansüstü programlara başvuruları değerlendirmek ve mülakat/yazılı sınav yapmak üzere enstitü ana bilim/ana sanat dalı kurulunca önerilen öğretim üyeleri arasından enstitü yönetim kurulu en az üç asıl ve iki yedek üye olacak şekilde jüriler oluşturur. Bir ana bilim/ana sanat dalında yürütülen farklı lisansüstü programlar için ayrı jüriler kurulabilir.

(3) Tezsiz yüksek lisans programlarına yapılan başvuruların değerlendirilmesinde oluşturulan jüri tarafından mülakat/yazılı sınav yapılmadan başvuru belgeleri üzerinden öğrenci kabulü yapılabilir.

(4) Yabancı dil şartının olduğu tezli yüksek lisans ve doktora programlarına yapılan başvurular arasından mülakat/yazılı sınava çağrılacakların belirlenmesinde ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %35’i ve yabancı dil puanının %15’i alınarak yabancı dil şartının olmadığı yüksek lisans programlarına yapılan başvurular arasından mülakat/yazılı sınava çağrılacakların belirlenmesinde ise ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %50’si alınarak bunların toplanmasıyla elde edilen puanlara göre en yüksekten en düşüğe doğru sıralama yapılır. Belirlenen kontenjanın on katı oranında aday mülakat/yazılı sınava çağrılır.

(5) Yüksek lisans veya bütünleşik doktora programlarına başvuran lisans programlarından mezun durumda olan/olabilecek adayların, lisans not ortalaması olarak bir önceki dönemin sonundaki genel akademik not ortalamaları lisans not ortalaması olarak kullanılır.

(6) Tezli yüksek lisans ve doktora programında adaylar mülakat/yazılı sınavda 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Mülakatta talep edilmişse adayın sunduğu referans mektubu ve neden bu eğitimi almak istediği ile hedeflerini belirten kompozisyon dikkate alınarak sözlü değerlendirme de yapılabilir. İlgili ana bilim/sanat dalı kurulu tarafından mülakat sınavı veya yazılı sınavdan yalnızca birinin düzenlenmesi durumunda adayın başarılı sayılıp sıralamaya dâhil edilmesi için en az 60 puan alması gerekir. Bu sınav veya sınavlara girmeyen adaylar ile bu sınav veya sınavların aritmetik ortalamasından 60 puandan aşağı alanlar başarısız sayılır ve sıralamaya dâhil edilmezler.

(7) Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans not ortalaması ve mülakat/yazılı sınav sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si ve altıncı fıkraya göre belirlenen mülakat/yazılı sınav sonucunun %30’u dikkate alınarak hesaplanacak puanlar en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır ve toplam en az 60 puan alanlar arasında sıralama yapılır. Jüri, hangi adayların tezli yüksek lisans programına asıl ve yedek olarak kabul edilebileceğini enstitüye bildirir. Yedek aday listesi en fazla asıl aday sayısı kadar olabilir. Jüri tarafından bildirilen asıl ve yedek listeler enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleştirilerek ilan edilir.

(8) Doktora programına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ve mülakat/yazılı sınav sonucu değerlendirilir. Temel tıp bilimleri veya klinik tıp bilimleri programlarına başvuran tıp/diş hekimliği fakültesi mezunları için ALES veya ilgili temel tıp puanı/temel bilimler puanı dikkate alınır. Değerlendirmede ALES veya ilgili temel tıp puanı/temel bilimler puanının %50’si, lisans veya yüksek lisans not ortalamasının %20’si ve altıncı fıkraya göre belirlenen mülakat/yazılı sınav sonucunun %30’u dikkate alınarak hesaplanacak puanlar en yüksekten en aşağıya doğru sıralanır ve toplam en az 70 puan alanlar arasında sıralama yapılır. Jüri, hangi adayların doktora programına asıl ve yedek olarak kabul edilebileceğini enstitüye bildirir. Yedek aday listesi en fazla asıl aday sayısı kadar olabilir. Jüri tarafından bildirilen asıl ve yedek listeler enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleştirilerek ilan edilir.

(9) Sınav jürisi ilan edilen kontenjandan fazla öğrenci alınmasını uygun gördüğünde, bunun gerekçesini belirten bir tutanakla teklifini enstitüye bildirir. Enstitü yönetim kurulu enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığının uygun görüşünü alarak kontenjan artırılmasına karar verebilir.

Kesin kayıt

MADDE 14- (1) Lisansüstü programlara kayıt hakkını kazanan asıl ve yedek adayların listesi enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Sonuçlar ilgili enstitü tarafından ilan edilir.

(2) Kayıtlar, Senato tarafından kabul edilip ilan edilen lisansüstü akademik takviminde belirtilen günlerde enstitü müdürlüklerince yapılır.

(3) Lisansüstü öğrencilik hakkı kazanan Türk ve uluslararası öğrenci adayları, şahsen veya noter tasdikli vekili ile istenilen belgeleri teslim ederek kesin kayıtlarını yaptırırlar.

(4) Kesin kayıt hakkını kazanan adaylardan başvuru sırasında aslını veya Üniversite, enstitü veya yetkili merci tarafından onaylı suretlerini teslim etmiş bulunduğu belgeler tekrar istenmez.

(5) Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar kayıt haklarını kaybederler. Ana bilim/sanat dalı kurulu tarafından yedek adaylar belirlendiyse bu adayların yerine yedek adaylar başarı sırası esas alınarak kabul edilebilir.

(6) Gerçeğe aykırı veya yanıltıcı belge ve beyan ile Üniversiteye kayıt hakkı kazanmış olanların belirlenmesi durumunda kayıtları yapılmaz, kesin kayıt yaptıran öğrencilerin bulundukları yarıyıla bakılmaksızın kayıtları iptal edilerek Üniversiteden ilişiği kesilir, varsa kendilerine verilen diploma dâhil tüm belgeler geçersiz sayılır ve haklarında kanuni işlem başlatılır. Bu durumda olanlar öğrencilik statüsü kazanmamış sayılır ve öğrencilikle ilgili hiçbir haktan yararlanamazlar.

(7) Üniversitenin yaptığı ikili anlaşmalar çerçevesinde veya Yükseköğretim Kurulu kararlarıyla yerleştirilen uluslararası öğrencilerin, Türkçe yeterliği ile ilgili düzenlemeler hariç, doğrudan kayıtları yapılabilir.

(8) Öğrenim ücreti yatırması gereken adayların kesin kayıtları, akademik takvimde belirlenen güz/bahar dönemi ücret ödeme süresi içinde ilgili döneme ait ücret ödendikten sonra yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ders Kaydı ve Alınan Derslerin Kabulü, Kayıt Yenileme, Sınavlar ve Değerlendirme

Ders kaydı ve alınan derslerin kabulü

MADDE 15- (1) Lisansüstü programlara kayıt yaptıran öğrenciler, kayıt yaptırdıkları programın gerektirdiği toplam ders kredisinin en az yarısını kendi programlarından almak zorundadırlar.

(2) Yabancı dilde eğitim yapan programlara kabul edilen öğrenciler için 15/11/2018 tarihli ve 30596 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Sınıfı ve Lisans Düzeyi Yabancı Dil Dersleri Öğretim ve Öğrenim Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

(3) Öğrencinin ders kaydı, ÖİBS üzerinden enstitü yönetim kurulu kararıyla açılması kararlaştırılan dersler arasından ders seçimini yaparak kesinleştirmesinin akabinde danışman onayıyla tamamlanmış olur. Öğrenci tarafından kesinleştirilmemiş veya danışman tarafından onaylanmamış ders kayıtları ÖİBS tarafından kabul edilmez ve öğrenci ders kaydı yapmamış sayılır. Ders kaydı aşamalarının sonuçlandırılmasından öğrenci sorumludur.

(4) Bir öğrencinin bir yarıyılda en fazla alabileceği ders sayısı beşi geçemez. Seminer, uzmanlık alan dersi ve dönem projesi bu sayıya dâhil değildir.

(5) Ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile öğrenciler yurt içi ve dışındaki başka yükseköğretim kurumlarından toplamda en fazla iki lisansüstü ders alabilirler. Doktora programına lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler ise en fazla dört ders seçebilirler.

(6) Bir öğrencinin enstitüye kaydolmadan önceki yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezuniyet şartını sağlamadan almış olduğu lisansüstü dersler, danışmanın görüşü, ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararıyla öğrencinin kayıtlı olduğu programa saydırılabilir. Öğrenciler lisansüstü programda tamamlanması gereken seminer, uzmanlık alan dersi, dönem projesi ve tez çalışması derslerini saydıramaz. Programa kaydolunmadan önce alınmış dersler programda alınması gereken derslerin en fazla %50’sinin yerine saydırılabilir. Bu şekilde saydırılabilecek ders adedinin hesaplanmasında bulunan sayının tam sayı olmaması hâlinde hesaplanan sayı en yakın sayıya yuvarlanır. Tezsiz yüksek lisans programlarından tezli yüksek lisans programlarına yatay geçiş yoluyla kabul edilen öğrenciler için bu fıkra uygulanmaz. Daha önce alınmış ve başarılmış olan bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren ders bu orana dâhil edilmez.

(7) Yabancı dil ile eğitim yapılan lisansüstü programlarda ders saydırma işleminin yapılabilmesi için daha önce alınmış derslerin eğitim dilinin kabul edilecek programın eğitim diliyle aynı olması gerekir.

(8) Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren ders hariç olmak üzere mezun olunmuş bir programda alınmış hiçbir ders başka bir programda yeniden saydırılamaz.

Kayıt yenileme

MADDE 16- (1) Lisansüstü programlara kayıtlı öğrenciler, güz ve bahar yarıyılları başında akademik takvimde belirtilen tarihlerde ilgili mevzuatla belirlenen öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretini ödemek ve istenen kayıt yenileme işlemlerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretini ödeme zorunluluğu olup ödemeyenlerin kaydı yenilenmez; bu kişiler öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

(2) Senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli bir nedeni olmadan kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyıl ders seçemezler. Bu durumlarda geçen süreler azami süreye dâhil edilir.

Ders ekleme ve bırakma

MADDE 17- (1) Ders ekleme ve ders bırakma işlemleri, isteyen öğrenciler tarafından lisansüstü akademik takvimde belirlenen süre içerisinde ÖİBS üzerinden yapılır. Ders ekleme ve bırakma işlemi, öğrencinin ders seçme işlemini kesinleştirmesinin akabinde danışmanının onayından sonra tamamlanmış olur. Öğrenci tarafından kesinleştirilmemiş veya danışman tarafından onaylanmamış ders kayıtları tamamlanmamış sayılır. Ders ekle-bırak aşamalarının sonuçlandırılmasından öğrenci sorumludur.

Sınavlar

MADDE 18- (1) Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı ve mazeret sınavı olmak üzere dört türdür.

(2) Derslerde ara sınav yapılabilir. Yarıyıl süresince yaptırılan proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmalar da ara sınav yerine geçebilir.

(3) Bir dersin yarıyıl sonu sınavı, lisansüstü akademik takvimde ilan edilen süreler içerisinde yapılır. Ana bilim/sanat dalı başkanlığı kararı doğrultusunda, öğretim elemanı tarafından yarıyıl süresince yaptırılan proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmalar da yarıyıl sonu sınavı yerine geçebilir. Yarıyıl sonu sınavına girmeye hakkı olduğu hâlde girmeyen öğrenci o dersten başarısız sayılır.

(4) Bir dersin bütünleme sınavı, lisansüstü akademik takvimde ilan edilen süreler içerisinde sorumlu öğretim elemanı tarafından yapılır. Bir dersten yarıyıl sonu sınavına girme hakkı olmayanlar o dersin bütünleme sınavına giremezler. Bütünleme sınav sonucu yarıyıl sınav sonucu yerine sayılır. Yarıyıl sonu sınavına ilişkin hükümler bütünleme sınavı için de geçerlidir.

(5) Öğrencilerin yarıyıl sonu/bütünleme sınavlarına girebilmeleri için teorik derslerin %70’ine, uygulamaların ve/veya diğer öğrenim etkinliklerinin %80’ine devam etmiş olmaları gerekir. Ayrıca ana bilim/sanat dalı kurulu kararı ile ara sınav başarı koşulu da aranabilir.

(6) Mazereti sebebiyle ara sınavlara giremeyen ve mazereti enstitü yönetim kurulunun kararı ile kabul edilen öğrenci, ara sınav haklarını aynı yarıyıl sonu sınavlarından önce kullanır.

(7) Yarıyıl sonu sınavının mazeret sınavı bütünleme sınavıdır, ayrıca bir sınav hakkı verilmez. Bütünleme sınavının mazeret sınavı yoktur. Bir dersin yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavı tarihini kapsayacak şekilde aralıksız oluşan ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile kabul edilen mazeretlerde o ders için takip eden yarıyılda mazeret sınavı hakkı verilir. Mazeret sınavında alınan harf başarı notu o dersin alındığı yarıyılın akademik başarı not ortalamasına ve genel akademik başarı not ortalamasına katılarak değerlendirilir.

Derslerde başarının değerlendirilmesi

MADDE 19- (1) Bir dersin yarıyıl içi sınavlarının sayısı, şekli, ders başarı notuna etki edecek oranı ile sınavların değerlendirme esasları ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir ve her yarıyılın ilk haftasında ilan edilerek öğrencilere duyurulur.

(2) Lisansüstü derslerin yarıyıl sonu değerlendirilmesi dersi veren öğretim elemanı veya elemanları tarafından yapılır. Bir dersten başarılı sayılmak için tezli/tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin en az (CB) harf başarı notu, doktora öğrencilerinin ise en az (BB) harf başarı notu almaları gerekir.

(3) Başarısız olunan bir dersi öğrenci azami ders alma süresi içinde tekrar alabilir veya zorunlu ders olmamak koşuluyla o dersin yerine aynı AKTS kredisi değerinde başka bir dersi de alabilir. Öğrenciler genel akademik başarı not ortalamalarını yükseltmek amacıyla başarılı oldukları dersleri de tekrarlayabilirler. Bu şekilde ders tekrarlarında en son alınan harf başarı notu yarıyılın akademik başarı not ortalamasına ve genel akademik başarı not ortalamasına katılarak değerlendirilir.

(4) Ders ile ilgili puanlar, dersi veren öğretim elemanı tarafından ÖİBS’ye girilip sonuçlandırıldıktan sonra aşağıda yer alan tabloda belirtilen değerler dikkate alınarak harf başarı notuna çevrilir:

Açıklama

Harf Başarı Notu

Katsayı

Puan

-

AA

4.00

90-100

-

BA

3.50

80-89.99

-

BB

3.00

70-79.99

-

CB

2.50

65-69.99

-

CC

2.00

60-64.99

-

DC

1.50

55-59.99

-

DD

1.00

50-54.99

-

FF

0.00

49 ve aşağı

Devamsız

DZ

0.00

--

Başarılı

--

--

Başarısız

BŞZ

--

--

Devam Ediyor

DE

--

--

Sınava Girmeme

GR

0.00

--

a) Tez çalışmalarını sürdürmekte olan öğrencilere, tez çalışması ve uzmanlık alan dersi için devam ediyor (DE) notu verilir. Bu değerlendirme yüksek lisansta danışman değerlendirmesine, doktora eğitiminde tez izleme komitesi raporlarına dayanılarak yapılır. Süresinde gelmeyen tez izleme komitesi raporları için başarısız (BŞZ) notu verilir.

b) Seminer dersi başarılı (BŞ) veya başarısız (BŞZ) harf başarı notu ile değerlendirilir.

c) Tez ve tez öneri çalışması, dönem projesi, doktora yeterlik sonucu, uzmanlık alan dersi başarılı (BŞ) veya başarısız (BŞZ) harf başarı notu ile değerlendirilir.

ç) (GR) notu; bu Yönetmelikte öngörülen koşulları yerine getirerek ders, yeterlik, tez ve benzeri sınavlara girme hakkı olduğu hâlde sınava girmeyen öğrencilere verilir. Bu not, yarıyıl ve genel akademik başarı not ortalaması hesaplanırken (FF) harf başarı notu olarak işleme alınır.

d) (DZ) notu, derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getiremediği için sınava girme hakkını elde edemeyen öğrencilere verilir. Bu not, not ortalaması hesabında (FF) harf başarı notu işlemi görür.

(5) Dersi veren öğretim elemanı, harf başarı notunun karşılığı olan puan aralıklarını daha alt limitlere çekebilir.

(6) Başarılı (BŞ) ve başarısız (BŞZ) harf başarı notları akademik başarı not ortalamalarına katılmaz.

Akademik başarı not ortalamaları

MADDE 20- (1) Bir lisansüstü dersin kredi değeri, ilgili enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığının belirlediği AKTS kredisi kadardır.

(2) Öğrencinin yarıyıl akademik başarı not ortalaması ve genel akademik başarı not ortalaması olmak üzere iki çeşit akademik başarı not ortalaması bulunur.

(3) Bir öğrencinin bir dersten aldığı ağırlıklı puanı, dersin kredisi ile başarı notu katsayısının çarpımı sonucunda bulunur. Öğrencinin bir yarıyılda aldığı tüm derslerin ağırlıklı puanlarının toplamı 4’lük katsayı üzerinden değerlendirilen tüm derslerin kredi toplamına bölünerek yarıyıl akademik başarı not ortalaması hesaplanır. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki basamak yürütülür ve yuvarlanır.

(4) Genel akademik başarı not ortalaması, yarıyıl akademik başarı not ortalamasının hesaplanmasındaki yol izlenerek öğrencinin lisansüstü programa kabul edilişinden itibaren almış olduğu 4’lük katsayı üzerinden değerlendirilen derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. Genel akademik başarı not ortalamasına tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrenci durum belgesine geçirilir.

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 21- (1) Sınav sonuçlarının ÖİBS’de ilanından itibaren beş iş günü içinde sınav sonucuyla ilgili itirazı olan öğrenci ilgili ana bilim/sanat dalı başkanlığına yazılı başvuru ile sınav kâğıdının yeniden incelenmesini isteyebilir. İlgili enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığı, maddi bir hata yapılıp yapılmadığının belirlenmesi için öğrencinin sınav kâğıdının tekrar incelenmesini sağlar. İnceleme sonucu en geç bir hafta içinde enstitü müdürlüğüne yazı ile bildirilir.

(2) ÖİBS’de açıklanan başarı notlarına ilişkin maddi bir hatanın belirlenmesi hâlinde, güncel not ilgili kurul kararı ile on beş gün içinde öğrenciye bildirilir, ÖİBS’ye ilgili öğretim elemanı tarafından kesin not olarak işlenir.

Azami süre ve azami süre aşımı

MADDE 22- (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde ilgili enstitünün öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(3) Doktora programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

(4) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan ve en az 3.00 (BB) genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(5) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi savunması kabul edilen, ancak tez çalışmasını üçüncü fıkrada belirtilen azami sürelerde tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(6) İlişik kesme işlemleri en geç ilgili yarıyılın akademik takvimde belirtilen ders kayıtları başlangıç tarihine kadar tamamlanır.

(7) Lisans derecesi ile doktora programına başvurmuş öğrencilerden, kredili derslerini ve/veya azami süresi içinde tez çalışmasını tamamlayamayanlara ve/veya doktora tezinde başarılı olamayanlara ilgili ana bilim/ana sanat dalı başkanlığından yazılı olarak talepte bulunmaları hâlinde, ana bilim/sanat dalında aynı isimde bir tezsiz yüksek lisans programı var ise tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla ilgili ana bilim/sanat dalı kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programı

Tezli yüksek lisans programının amaç ve kapsamı

MADDE 23- (1) Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Bu program, en az 120 AKTS kredisi olmak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, daha önce bir lisansüstü programda almayan öğrenciler için bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, ilgili enstitü ana bilim/sanat dalı kurulunun teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenen diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur.

(2) Tezli yüksek lisans programında, öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması ve ilgili enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığının onay vermesi koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir. Bu şekilde alınan derslerin AKTS kredileri ilgili programın derslerindeki asgari AKTS kredisi değerinde sayılır. Bu derslerden 100 üzerinden alınan puanlar, 19 uncu maddenin dördüncü fıkrasında yer alan tabloya göre değerlendirilir.

(3) İlk defa açılacak disiplinler arası nitelikte zorunlu veya seçmeli birbirini tamamlayan derslerin açılmasına ana bilim/sanat dalı kurulu talebi, enstitü kurulu önerisiyle Senato karar verir.

(4) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarını aynı anda yürütmekte olan öğrenciler, ilgili ana bilim/sanat dalı kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla toplamda en çok iki ortak ders alabilirler. Ancak ders saydırma işlemi enstitü yönetim kurulu kararıyla gerçekleştirilir.

Tez çalışması aşaması ve sonuçlanması

MADDE 24- (1) Öğrencinin tez aşamasına geçebilmesi için bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç en az iki yarıyıl ders alması ve ilgili program için alması gereken tüm dersleri, bir seminer ve diğer öğrenim etkinliklerini başarı ile tamamlamış olması gerekir. Ancak öğrencilerin yatay geçiş ve özel öğrencilikte aldıkları derslerini saydırmaları durumunda en az iki yarıyıl ders alma şartı aranmaz.

(2) Tezli yüksek lisans programında, enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığı, öğrencinin danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu ders dönemini tamamlamasını takiben ilk yarıyılın ders kayıtları başlangıcına kadar enstitüye önerir. Tez konusu enstitü yönetim kurulu onayı ile kesinleşir. Tez/sanatta yeterlik çalışması konusu üzerinde daha sonra yapılması istenen değişikliklerde de aynı süreç izlenir.

(3) Tezli yüksek lisans programında eğitim alan bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Senato tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.

(4) Yüksek lisans tez jürisi, biri öğrencinin danışmanı, en az biri Üniversite dışından olmak üzere üç veya beş asıl öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın kurumdan ayrılması hâlinde jüri üyelerinden en az birinin ilgili ana bilim dalından olma koşulu aranır. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci danışman oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir, ancak jüri üyesi olamaz. İkinci danışmanın jüri üyesi ve imza yetkisine sahip olabilmesi için beş asıl jüri üyesi belirlemiş olması gerekir. Bu şekilde yüksek lisans tez jürisine ikinci danışmanla birlikte eklenecek jüri üyesinin farklı bir yükseköğretim kurumundan bir öğretim üyesi olması gerekir. Yüksek lisans tez jürisi için biri kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere iki öğretim üyesi yedek jüri üyesi olarak belirlenir. Yüksek lisans tez jürisi, danışman ve ilgili enstitü ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır.

(5) Yüksek lisans öğrencisinin tez çalışması veya yüksek lisans yaptığı ana bilim/sanat dalı ile ilgili danışman ve ana bilim/sanat dalı başkanlığı tarafından onaylanmış aşağıdaki şartlardan en az birini yerine getirmesi ön şartıyla yüksek lisans tez savunma jürisi kurulur;

a) Ulusal/uluslararası bilimsel konferans, kolokyum, sempozyum veya kongrede sözlü olarak sunulan ve tam metni/özeti, basılı/elektronik olarak yayımlanmış bildirisinin olması (katılım belgesi veya bildiri kitabı ile kanıtlamak suretiyle).

b) Ulusal/uluslararası hakemli akademik bir dergide yayıma kabul edilmiş/yayımlanmış bir adet bilimsel makalesinin olması.

c) En az beş yıl ulusal/uluslararası düzeyde düzenli olarak faaliyet gösteren ve aynı alanda farklı yazarlara ait (ulusal yayınevi için Türkçe, uluslararası yayınevi için diğer dillerde) en az 20 kitap yayımlamış bir yayınevi tarafından basılmış kitap veya kitap bölümünün olması.

ç) Ulusal ya da uluslararası patent veya faydalı model başvurusunun yapılmış olması.

d) Güzel sanatlar alanında (müzik alanı hariç) etkinlik jürisinin en az yarısının üniversitelerde görevli akademik personelden oluştuğu, jürili bir karma sanat etkinliğine (sergi, bienal, festival ve benzeri) katılmış olması.

e) Güzel sanatlar müzik alanında, bir sanatsal etkinliğe (konser, dinleti ve benzeri) katılmış olması.

(6) Ön şart olarak aranan bilimsel çalışmada öğrencilerin, Üniversitenin kendilerine tanımladığı kurumsal öğrenci e-posta hesaplarını kullanmaları ve ilgili enstitünün kendilerinden talep edeceği kurumsal bilgilere yer vermesi zorunludur.

(7) Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin savunmaya uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşünü ve teze ilişkin benzerlik raporunu yüksek lisans tez jürisi teklifiyle birlikte enstitüye sunar.

(8) Yüksek lisans tez jürisi teklifinin enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanması sonrasında danışman, tezi ve teze ilişkin benzerlik raporunu yüksek lisans tez jürisi üyelerine iletir. Yüksek lisans tez savunma sınavı, yüksek lisans tez jürisinin enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanmasından sonra bir ay içerisinde yapılır. Danışmanın veya jüri üyelerinin, tez/sanatta yeterlik çalışmasında bir etik ihlalin varlığı yönündeki görüşleri, enstitü yönetim kurulunca ilgili etik kurulun görüşü alınarak uygun bulunduğu takdirde, öğrenci savunma sınavına alınmaz.

(9) Tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunumu ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez savunma toplantıları öğretim elemanları, öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır. Tez savunma sınavlarının yüz yüze yapılması esastır. Ancak, zaruri hâllerde ilgili ana bilim/sanat dalı kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla danışman ve öğrencinin Üniversitede tez savunma sınavı için tahsis edilen mekânda bulunmaları kaydıyla, diğer jürilerin tez savunma sınavına Üniversitenin sağlamış olduğu çevrim içi bir platform üzerinden katılmalarına karar verilebilir. Bu şekilde gerçekleştirilecek tez savunma sınavlarında uyulması gereken esaslar Senato tarafından belirlenir.

(10) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç iş günü içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

(11) Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(12) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(13) Savunma sınavı sonucunda tezi reddedilen veya düzeltme sonrası savunmada reddedilen öğrencinin ilgili ana bilim/sanat dalı başkanlığından yazılı talepte bulunması hâlinde, ana bilim/ana sanat dalında aynı isimde bir tezsiz yüksek lisans programı var ise tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla ilgili ana bilim/sanat dalı kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

(14) Kabul edilen tezlerde, tezin kabul onay sayfasında jüri üyelerinin imzaları bulunur. Oy çokluğu ile kabul edilen tezlerde, muhalif üye/üyeler kabul onay sayfasını imzalar, isterse onay sayfasına olumsuz ibaresini koyabilir.

(15) Tez savunması sonucunda başarılı bulunan tezin, yayım izni formunda belirtilen şartlar altında kullanılması yetkisi ve tezde muhteva fikri mülkiyet hakları ilgili mevzuat hükümleri kapsamında Üniversite tarafından talep edilebilir.

Tezli yüksek lisans diploması

MADDE 25- (1) Tez sınavında başarılı olmak ve Senato tarafından belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları da sağlamak kaydıyla yüksek lisans tezinin, ciltlenmiş en az üç kopyasını ve elektronik ortamda yazılmış bir kopyasını ve enstitü tarafından istenen diğer belgeleri tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öğrencisine tezli yüksek lisans diploması verilir. Enstitü yönetim kurulu talep hâlinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması hâlinde ilişiği kesilir.

(2) Tezli yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu enstitü ana bilim/sanat dalındaki programın Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının ilgili enstitüye teslim edildiği tarihtir.

(3) İlgili enstitü tarafından tezin tesliminden itibaren üç ay içinde yüksek lisans tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.

ALTINCI BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programı

Tezsiz yüksek lisans programının amaç ve kapsamı

MADDE 26- (1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Bu program, asgari 60 AKTS kredisi olmak koşuluyla en az on ders ile dönem projesinden oluşur.

(2) Dönem projesinin kapsamı ve koşulları enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenir. Dönem projesi danışman tarafından başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda enstitüye kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje veya rapor vermek zorundadır. Enstitü ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi üzerine, enstitü yönetim kurulunun kararı ile bir yeterlik sınavı da yapılabilir.

(3) Öğrencinin alacağı derslerin en çok üçü, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla ilgili ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile lisans derslerinden seçilebilir. Bu şekilde alınan derslerin AKTS kredileri, ilgili programın derslerindeki asgari AKTS kredisi sayılır. Bu derslerden 100 üzerinden alınan puanlar, 19 uncu maddenin dördüncü fıkrasında yer alan tabloya göre değerlendirilir.

Tezsiz yüksek lisans diploması

MADDE 27- (1) İlgili programın tüm derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan ve enstitü tarafından istenen diğer belgeleri enstitüye teslim eden tezsiz yüksek lisans öğrencisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

(2) Tezsiz yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin kayıtlı olduğu enstitü ana bilim/sanat dalındaki programın Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur.

(3) Tezsiz yüksek lisans programları için öğrencinin mezuniyet tarihi, mezuniyetine ilişkin belgelerin öğrenci tarafından ilgili enstitüye teslim edildiği tarihtir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Doktora Programı

Doktora programının amaç ve kapsamı

MADDE 28- (1) Doktora programı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel problemleri, verileri geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma, analiz etme ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli becerileri kazandırır.

(2) Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden en az birini yerine getirmesi gerekir.

(3) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en az yedi ders, bir seminer, daha önce bir lisansüstü programda almayan öğrenciler için bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, ilgili enstitü ana bilim/sanat dalı kurulunun teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenen diğer öğrenim etkinlikleri (makale, konferans, bildiri ve benzerleri), yeterlik sınavı, tez önerisi savunması ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az on dört ders, daha önce bir lisansüstü programda almayan öğrenciler için bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer, ilgili enstitü ana bilim/sanat dalı kurulunun teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenen diğer öğrenim etkinlikleri (makale, konferans, bildiri ve benzeri), yeterlik sınavı, tez önerisi savunması ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

(4) İlk defa açılacak disiplinler arası nitelikte zorunlu veya seçmeli birbirini tamamlayan derslerin açılmasına ana bilim/ana sanat dalı kurulu talebi, enstitü kurulu önerisiyle Senato karar verebilir.

(5) Lisans dersleri, doktora programındaki ders yüküne ve ders kredisine sayılmaz. Öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi, yüksek lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla yüksek lisans derslerinden seçilebilir.

Doktora yeterlik sınavı

MADDE 29- (1) Yeterlik sınavı derslerini, diğer öğrenim etkinliklerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir.

(2) Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girer.

(3) Doktora programında kayıtlı bir öğrencinin yeterlik aşamasına geçebilmesi için en az iki yarıyıl ders alması gerekir. Ancak öğrencilerin yatay geçiş, özel öğrencilik ve doktora programında aldıkları derslerini saydırmaları durumunda en az iki yarıyıl ders alma şartı aranmaz.

(4) Yüksek lisans derecesi ile doktora programına kabul edilen her öğrenci en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar, dört yıllık lisans derecesi ile doktora programına kabul edilen her öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.

(5) Doktora yeterlik sınavları her yarıyıl bir kez olmak üzere akademik takvimde belirtilen süreler içinde yapılır. Programının gerektirdiği dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler yeterlik sınavına girmeye hak kazanır. Yeterlik sınavına girecek olan öğrencinin ÖİBS üzerinden doktora yeterlik dersini seçmesi gerekir. Yeterlik sınavında başarılı olamayan öğrenci bir sonraki dönemde tekrar sınava girer. İkinci sınavda da başarılı bulunmayan veya sınava katılmayan öğrencinin ilişiği kesilir.

(6) Yeterlik sınavları, enstitü ana bilim/sanat dalı kurulu tarafından önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından yürütülür. Komitenin görev süresi üç yıldır. Komite üyelerinde ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile değişiklik yapılabilir. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurar. Sınav jürisi, biri danışman ve en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere beş asıl öğretim üyesi ile biri aynı ana bilim dalından diğeri Üniversite dışından seçilen iki yedek öğretim üyesinden oluşur.

(7) Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm hâlinde yapılır. Yazılı ve sözlü sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yazılı sınavda en az 70 puan alan öğrenci sözlü sınava alınır.

(8) Sınav jürileri öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.

(9) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Yazılı sınavda başarılı bulunan öğrenci bir sonraki yarıyılda sadece sözlü sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.

(10) Doktora yeterlik sınavına katılması gereken dönemde yeterlik sınavına katılmayan öğrenciler bu haklarını kullanmış ve o aşamada başarısız olmuş sayılırlar.

(11) Yeterlik sınavı jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile iki dersi geçmemek şartıyla fazladan ders veya dersler almasını isteyebilir. Öğrenci yeterlik sınav jürisi önerisi, ilgili ana bilim/sanat dalı kurulu kararı ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenecek dersleri azami iki yarıyıl sonunda başarmak zorundadır. Bu derslerden 100 üzerinden alınan puanlar, 19 uncu maddenin dördüncü fıkrasında yer alan tabloya göre değerlendirilir, ancak bu dersler öğrencinin genel not ortalamasına dâhil edilmez.

(12) Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci yatay geçiş ile öğrenci kabulü şartlarına göre yüksek lisans programına geçebilir.

Tez izleme komitesi

MADDE 30- (1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için bir ay içinde danışmanın ve akademik ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile tez izleme komitesi oluşturulur.

(2) Tez izleme komitesi, biri enstitü ana bilim/sanat dalı dışından veya farklı bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere üç öğretim üyesinden oluşur. Danışman, komitenin doğal üyesidir. Eğer atanmışsa, ikinci danışmanı dilerse komite toplantılarına katılabilir.

(3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, enstitü ana bilim/sanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

Tez önerisi savunması

MADDE 31- (1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az on beş gün önce komite üyelerine dağıtır.

(2) Tez önerisi savunması dinleyicilere yüz yüze, açık olarak yapılır ve dinleyiciler de tez önerisine katkıda bulunabilir. Ancak, zaruri hâllerde ilgili ana bilim/sanat dalı kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla danışman ve öğrencinin Üniversitede tez önerisi savunması için tahsis edilen mekânda bulunmaları kaydıyla, komitenin diğer üyelerinin tez önerisi savunmasına Üniversitenin sağlamış olduğu çevrim içi bir platform üzerinden katılmalarına karar verilebilir. Bu şekilde gerçekleştirilecek tez savunma sınavlarında uyulması gereken esaslar Senato tarafından belirlenir.

(3) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul, düzeltme veya reddedileceğine salt çoğunlukla karar verir. Düzeltme için bir ay süre verilir. Bu süre sonunda kabul veya ret yönünde salt çoğunlukla verilen karar, enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığınca işlemin bitişini izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.

(4) Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve/veya tez konusu seçme hakkına sahiptir. Bu durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde; danışman ve/veya tez konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(5) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, ocak-haziran ve temmuz-aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda en az iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Üst üste iki dönem, aralıklı olarak üç dönem komite toplantısı yapılmayan; komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

(6) Tez önerisi savunmasına geçerli bir mazereti olmaksızın birinci fıkrada belirtilen sürede girmeyen öğrenci başarısız sayılarak tez önerisi reddedilir.

Doktora tezinin sonuçlandırılması

MADDE 32- (1) Doktora programındaki bir öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için birbirinden farklı dönemlerde yapılmış ve başarılı olunmuş en az üç tez izleme komitesi raporu sunması gerekir.

(2) Doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları enstitü tarafından ilan edilen tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur.

(3) Doktora tez savunma jürisi, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere danışman dâhil beş asıl, biri aynı ana bilim dalından, diğeri ise Üniversite dışından olmak üzere iki yedek öğretim üyesinden oluşur. İkinci danışman oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir. Doktora tez jürisi, danışman ve ilgili enstitü ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda ilgili enstitü yönetim kurulu karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur.

(4) Öğrencinin tez çalışması ile ilgili danışman ve ana bilim/sanat dalı kurulu tarafından onaylanmış ve aşağıda enstitülere göre sıralanmış bentlerde belirtilen şartları yerine getirmesi kaydıyla doktora tez savunma jürisi kurulur.

a) Fen Bilimleri Enstitüsüne ilişkin şartlar şunlardır:

1) Fen bilimleri ve matematik temel alanı ile mühendislik temel alanında doktora çalışması yapan adaylar için; doktora tezinden üretilmiş olmak kaydıyla SCIE, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerden birinde yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış en az bir adet makalenin olması zorunludur. Bu şartı sağlayamayan adaylar, birisi ESCI/Scopus ve birisi TR dizin kapsamındaki dergilerde yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış en az iki adet makale yapmak zorundadır.

2) Mimarlık, planlama ve tasarım temel alanında doktora çalışması yapan adaylar için doktora tezinden üretilmiş olmak kaydıyla SCIE, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerden birinde yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış en az bir adet makalenin olması zorunludur. Bu şartı sağlayamayan adaylar için; ESCI, Scopus veya TR dizin kapsamındaki dergilerde yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış en az iki adet makale veya ESCI, Scopus veya TR dizin kapsamındaki dergilerde yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış en az bir adet makalenin yanı sıra sanatsal niteliği haiz sergi ve bienal, trienal, gösteri, dinleti, festival veya karma sanatsal etkinliğe katılmış olması, tescil edilmiş ulusal veya uluslararası patent veya faydalı model sahibi olması, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, ilgili kuruluşlar (meslek odaları, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, özel kurum ve kuruluşlar, uluslararası kurum ve kuruluşlar) tarafından düzenlenen, mimarlık, planlama, kentsel tasarım, peyzaj tasarımı, iç mimari tasarım, endüstri ürünleri tasarımı yarışmalarında ödül/mansiyon almış olması şartlarından en az birinin sağlanması gerekir.

b) Sağlık Bilimleri ile Halk Sağlığı Enstitülerine ilişkin şartlar şunlardır:

1) Doktora tez konusu veya doktora eğitimi alınan alan ile ilişkili bir konuda danışmanı ve ana bilim/sanat dalı başkanlığı tarafından onaylanmış olmak kaydıyla doktora eğitimi sürecinde SCIE, SSCI, AHCI ile ESCI veya Scopus kapsamındaki dergilerden birinde yayıma kabul edilmiş/yayımlanmış en az bir adet makalenin olması gerekir.

2) (1) numaralı alt bentte belirtilen şartı sağlayamayan adayların hazırladığı doktora tez konusu veya doktora eğitimi alınan alan ile ilişkili olmak kaydıyla doktora eğitimi sürecinde TR dizin kapsamındaki dergilerde yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış en az iki adet makale/TR dizin kapsamındaki dergilerde yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış en az bir adet makalenin yanı sıra diğer uluslararası/ulusal endekslerde taranmış dergilerde yayıma kabul edilmiş/yayımlanmış bir makale veya bu Yönetmelikte belirtilmiş şartları haiz yayınevleri tarafından basılmış bir kitap veya kitap bölümü veya hakemli uluslararası bilimsel konferans, sempozyum veya kongrede sözlü olarak sunulan tam metin hâli yayımlanan tebliğ veya BAP, TÜBİTAK gibi ulusal/uluslararası kurum veya kuruluşların desteklediği tamamlanmış/devam eden projelerde araştırmacı/yürütücü olma şartlarından birini sağlaması gerekir.

c) Sosyal Bilimler ile Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitülerine ilişkin şartlar şunlardır:

1) Sosyal bilimler alanında (güzel sanatlar alanları hariç) doktora öğrencisinin tez çalışması veya doktora eğitimi aldığı ana bilim/sanat dalı ile ilgili bir konuda danışmanı ve ana bilim/sanat dalı başkanlığı tarafından onaylanmış olmak kaydıyla SCI, SCI-Expanded, SSCI, AHCI, ESCI veya Scopus kapsamındaki hakemli dergilerden birinde yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış en az bir adet makalesinin bulunması veya ulusal veya uluslararası bir patentin alınmış olması veya TR Dizin kapsamındaki bir dergide yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış iki adet makalesinin bulunması veya biri TR Dizin kapsamındaki bir dergide yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış olmak üzere, bu Yönetmelikte belirtilmiş şartları haiz yayınevleri tarafından basılmış bir kitap veya kitap bölümünün olması koşullarından en az birini yerine getirmesi gerekir.

2) Sosyal bilimler alanında doktora yapan bir öğrenci için doktora eğitimi alınan alanla doğrudan ilgili olmak koşuluyla BAP, TÜBİTAK veya benzeri ulusal/uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen bir projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev almış ya da tez çalışmasını böyle bir proje kapsamında hazırlamış ise, TR Dizin kapsamındaki bir dergide yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış en az bir adet makalesinin bulunması da tez savunma jürisi kurulması ön şartını sağlaması için yeterli kabul edilir.

3) Güzel sanatlar alanında (müzik alanı hariç) doktora öğrencisinin tez çalışması veya doktora eğitimi aldığı ana bilim/sanat dalı ile ilgili bir konuda danışmanı ve ana bilim/sanat dalı başkanlığı tarafından onaylanmış, etkinlik jürisinin en az yarısının üniversitelerde görev yapan akademik personelden oluştuğu jürili bir karma sanat etkinliğine (sergi, bienal, festival ve benzeri) katılım şartı aranır. Ayrıca, adayın doktora öğrenimi süresince, doktora tez konusu veya ilgili alanla doğrudan ilişkili olmak kaydıyla, SCIE, SSCI, AHCI, ESCI, Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerden birinde yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış en az bir adet makalesi bulunmalıdır.

4) Güzel sanatlar müzik alanında doktora öğrencisinin tez çalışması veya doktora eğitimi aldığı ana bilim/sanat dalı ile ilgili bir konuda danışmanı ve ana bilim/sanat dalı başkanlığı ve doktora tez izleme komitesi tarafından onaylanmış bir karma sanat etkinliğine katılım şartı aranır. Ayrıca, adayın doktora öğrenimi süresince, doktora tez konusu veya ilgili alanla doğrudan ilişkili olmak kaydıyla, SCIE, SSCI, AHCI, ESCI, Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerden birinde yayıma kabul edilmiş veya yayımlanmış en az bir adet makalesinin bulunması gerekir.

5) Güzel sanatlar alanları dâhil tüm sosyal bilimler alanları için tez savunma jürisinin oluşturulması şartını sağlamak üzere yapılan bilimsel çalışmaların ortak yazarlı olması durumunda tez öğrencisinin başyazar olması zorunludur.

(5) Ön şart olarak kullanılacak kitap veya kitap bölümünün en az beş yıl ulusal/uluslararası düzeyde düzenli olarak faaliyet gösteren ve aynı alanda farklı yazarlara ait ulusal yayınevi için Türkçe, uluslararası yayınevi için diğer dillerde en az 20 kitap yayımlamış bir yayınevi tarafından basılmış olması gerekir.

(6) Tez çalışmasıyla ilgili yapılacak yayınlarda bir etik ihlal olan dilimleme (salami slicing) ihlaline yer verilmemesi gerekir.

(7) Ön şart olarak aranan bilimsel çalışmada öğrencilerin, Üniversitenin kendilerine tanımladığı kurumsal öğrenci e-posta hesaplarını kullanmaları ve ilgili enstitünün kendilerinden talep edeceği kurumsal bilgilere yer vermesi zorunludur.

(8) Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin savunmaya uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşünü ve teze ilişkin benzerlik raporunu doktora tez savunma jürisi teklifiyle birlikte enstitüye sunar.

(9) Doktora tez savunma jürisi teklifinin enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanması sonrasında, danışman tezi ve teze ilişkin benzerlik raporunu doktora tez savunma jürisi üyelerine iletir. Doktora tez savunma sınavı doktora tez savunma jürisinin enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanmasından sonra bir ay içerisinde yapılır. Danışmanın veya jüri üyelerinin, tez çalışmasında bir etik ihlalin varlığı yönündeki görüşleri, enstitü yönetim kurulunca ilgili etik kurulun görüşü alınarak uygun bulunduğu takdirde öğrenci savunma sınavına alınmaz.

(10) Doktora tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunumu ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez savunma toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır. Tez savunma sınavlarının yüz yüze yapılması esastır. Ancak, zaruri hâllerde ilgili ana bilim/sanat dalı kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla danışman ve öğrencinin Üniversitede tez savunma sınavı için tahsis edilen mekânda bulunmaları kaydıyla diğer jürilerin tez savunma sınavına Üniversitenin sağlamış olduğu çevrim içi bir platform üzerinden katılmalarına karar verilebilir. Bu şekilde gerçekleştirilecek tez savunma sınavlarında uyulması gereken esaslar Senato tarafından belirlenir.

(11) Doktora tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrenciler başarılı olarak değerlendirilir. Bu karar, enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç iş günü içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunmaya katılmayan veya başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Lisans derecesi ile doktoraya kabul edilmiş olanlardan tezde başarılı olamayanlar için talepleri hâlinde 22 nci maddenin altıncı fıkrasına göre tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

(12) Kabul edilen tezlerde, tezin kabul onay sayfasında jüri üyelerinin imzaları bulunur. Oy çokluğu ile kabul edilen tezlerde, muhalif üye/üyeler kabul onay sayfasını imzalar, isterlerse onay sayfasına olumsuz ibaresini koyabilirler.

Doktora diploması

MADDE 33- (1) Tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, tezin istenen sayıda nüshasını danışmanına teslim eder. Danışman, tezin yazım kurallarına uygunluğu yönünden yazılı olarak belirttiği görüşü ile tezin nüshalarını ana bilim/sanat dalı başkanlığı aracılığıyla ilgili enstitüye gönderir.

(2) Tez savunmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla tez savunma sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde tezi şekil yönünden uygun bulunan doktora tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını, ilgili enstitüye teslim eden öğrenci doktora diploması almaya hak kazanır. Enstitü yönetim kurulu, yazılı başvuru üzerine teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci koşulları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması hâlinde ilişiği kesilir.

(3) Doktora diploması üzerinde enstitü ana bilim/sanat dalındaki programın Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış adı bulunur. Mezuniyet tarihi tezin sınav jüri komisyonu tarafından imzalı nüshasının ilgili enstitüye teslim edildiği tarihtir.

(4) İlgili enstitü tarafından tezin tesliminden itibaren üç ay içinde doktora tezinin bir kopyası elektronik ortamda, bilimsel araştırma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü

MADDE 34- (1) Yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilen ve nitelikleri aşağıda belirtilen adaylara eksikliklerini gidermek amacıyla sınav jürisinin önerisi ve ilgili enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığının görüşü üzerine enstitü yönetim kurulu kararıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir:

a) Lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri yüksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olanlar.

b) Lisans veya yüksek lisans derecesini Üniversite dışındaki başka bir yükseköğretim kurumundan almış olanlar.

(2) Bilimsel hazırlık programında alınacak dersler, ilgili ana bilim/sanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile zorunlu dersler olarak belirlenir. Bu dersler, ilgili lisansüstü programı tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez ve lisansüstü not ortalamasına dâhil edilmez.

(3) Bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile lisansüstü programa yönelik derslerden her yarıyıl için en fazla iki ders alabilir.

(4) Bilimsel hazırlık programında alınan ders ile ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı ve diğer hususlar için alınan dersin bulunduğu eğitim düzeyi programının ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

(5) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Yaz öğretimi ve kayıt dondurma süreleri bu süreye dâhil edilmez. Süresi sonunda başarılı olamayan öğrencinin ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dâhil edilmez.

Özel öğrenci kabulü

MADDE 35- (1) Bir yükseköğretim kurumu öğrencisi olup belirli bir konuda bilgi ve uygulama becerilerini artırmak isteyenler, ders sorumlusu ile ana bilim/sanat dalı kurulunun uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilerek belirlenen derslere devam edebilirler. Bu öğrenciler de kayıtlı öğrenciler gibi izledikleri derslerin bütün koşullarına uymak ve derslerin bütün gereklerini yerine getirmek zorundadırlar.

(2) Diğer üniversitelerin lisansüstü programlarına kayıtlı olan öğrencilerin, Üniversite lisansüstü programlarında özel öğrenci olarak almak istedikleri ders/dersler için ilgili mevzuat hükümleri gereği tahakkuk eden öğrenim ücretini ödemeleri gerekir.

Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü

MADDE 36- (1) Üniversitede veya yurt içi/yurt dışı diğer yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarında en az bir yarıyılını tamamlamış ve AGNO’su yüksek lisans programları için en az 2.50, doktora programları için en az 3.00 olan öğrenciler, Üniversitede yürütülen bir lisansüstü programa yatay geçiş yapmak için başvurabilirler.

(2) Yatay geçiş başvurularının kabul edilebilmesi için öğrencinin geçiş yapmak istediği lisansüstü programın en son öğrenci alım ilanındaki kabul koşullarını sağlamış olması gerekir.

(3) Yatay geçiş başvurusu, ilgili enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığının olumlu ve gerekçeli görüşü alınarak enstitü yönetim kurulunca karara bağlanır.

(4) Yatay geçiş ile kabul edilen öğrencinin kredi transferi ve intibak işlemleri hangi aşamada programa devam edeceği ilgili ana bilim/sanat dalı kurulu kararı önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

(5) Doktora programına kabul edilmiş olan öğrenciler, Üniversitede yürütülen bir yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Geçiş yapmak isteyen öğrencilerin geçiş yapmak istedikleri programın en son öğrenci alım ilanındaki giriş koşullarını sağlamış olmaları gerekir. Geçiş kabulü ilgili ana bilim/sanat dalı kurulu tarafından önerilir ve enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.

(6) Herhangi bir yüksek lisans programında öğrenim gören öğrencilerin lisans derecesine dayalı olarak yürütülen doktora programına yatay geçiş yapabilmeleri için ilgili ana bilim/sanat dalı bütünleşik doktora programının en son öğrenci alım ilanındaki giriş koşullarını sağlamış olmaları gerekir. Yatay geçiş kabulü, ilgili ana bilim/sanat dalı kurulu tarafından önerilir ve enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Bu öğrencilere, lisans derecesi ile kabul edilen öğrencilere tanınan süreler tanınır ve yüksek lisans programında geçirdikleri süreler azami öğretim süresinden sayılır.

(7) Üniversite içindeki aynı enstitü ana bilim/sanat dalında açılmış tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programlarına programın dili aynı olmak koşuluyla yatay geçiş yapılabilir. Bu yatay geçiş başvurusunda bulunacakların tezsiz yüksek lisans programının tüm öğrenim ücretini ödemiş olmaları, dönem projesi hariç tüm derslerini başarı ile tamamlamaları, ilgili ana bilim/sanat dalının bu derslerden istediği asgari ağırlıklı genel not ortalamasını ve tezli yüksek lisans programının en son öğrenci alım ilanındaki kabul koşullarını sağlamış olmaları gerekir. Bu şekilde yatay geçiş başvurusunda bulunan adayların kabulünde; ALES puanı, tezsiz yüksek lisans programında aldıkları derslerin ağırlıklı genel not ortalaması ve yabancı dil puanı değerlendirilir. Değerlendirmede ALES puanının %50’si, ağırlıklı genel not ortalamasının %35’i ve yabancı dil puanının %15’inin aritmetik toplamı yapılarak hesaplanacak puanlar en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır. İlgili ana bilim/sanat dalı başkanlığı ilan edilen kontenjan kadar adayın tezli yüksek lisans programına asıl ve yedek olarak kabul edilebileceğini enstitüye bildirir. Yedek aday listesi en fazla asıl aday sayısı kadar olabilir. Ana bilim/sanat dalı başkanlığı tarafından bildirilen asıl ve yedek listeler enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleştirilerek ilan edilir.

(8) Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programlarına yatay geçiş ile kabul edilen öğrenciler bir dönem seminer çalışması, daha önce almadığı takdirde bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir dersi aldıktan sonra ilgili ana bilim/sanat dalı kurulunun uygun görüşü üzerine tez çalışmasına geçer. Bu öğrencilerin tezsiz yüksek lisans programında geçirdikleri süreler azami öğretim süresinden sayılır.

(9) Tezli yüksek lisans programlarından tezsiz yüksek lisans programlarına geçiş izni enstitü ana bilim/sanat dallarının önerisi üzerine enstitü yönetim kurullarınca verilir.

(10) Tezli yüksek lisans programından tezsiz yüksek lisans programına geçen öğrenci tezsiz yüksek lisans programları için gerekli kredileri tamamlamak zorundadır.

(11) Programlar arası geçişte, her bir programda geçirilen süreler azami süre hesabında dikkate alınır.

(12) Lisansüstü programlarında yatay geçiş bir kez yapılır.

Uluslararası öğrenci kabulü

MADDE 37- (1) Uluslararası öğrenci adaylarının ve lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların lisansüstü eğitim programlarına kabul koşulları Senato tarafından belirlenir.

Engelli aday başvurusu

MADDE 38- (1) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki ana bilim/sanat dallarındaki öğretim dili Türkçe olan programlarına başvurularda Devlet hastanesi veya Devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi şartıyla aşağıdaki durumlarda adaylarda başvuru yapabilmeleri için yabancı dil puanı aranmaz. Bu adaylar yabancı dil puanı olarak Üniversite tarafından aranan yabancı dil taban puanı şartını sağlamış sayılır:

a) Düzeltilmemiş engeli en az %70 veya düzeltilmiş engeli en az %40 ve üzeri olan işitme engelli adaylar.

b) Engel düzeyi %50 ve üzeri olmak üzere zihin yetersizliği bulunan engelli adaylar.

c) Engel düzeyi %40 ve üzeri 'yaygın gelişimsel bozukluk' (Otizm spektrum bozukluğu/çocukluk otizmi/atipik otizm, Rett Sendromu, Asperger Sendromu) tanısı bulunan engelli adaylar.

Katkı payı, öğrenim ücreti ve diğer ücretler

MADDE 39- (1) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında katkı payları, öğrenim ücretleri ile diğer ders ücretleri Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Kayıt dondurma

MADDE 40- (1) Öğrenciler haklı ve geçerli bir mazerete dayanarak ilgili akademik birimin yönetim kurulu kararı ile bir defada en fazla iki yarıyıl ve öğrenim süresi boyunca toplam en fazla dört yarıyıl kayıt dondurabilirler. Kayıt dondurulan süre azami öğrenim süresinden sayılmaz, ancak rahatsızlığı, tedavi süresinin belgelendirilmesi ve tedavi sürecinin devam etmesi nedeniyle kayıt dondurma talebinde bulunan öğrencilerin mazereti ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından değerlendirilir ve azami öğretim süresinden sayılmadan öğrenciler dört yarıyıldan fazla kayıt dondurabilirler.

(2) Kayıt dondurmak isteyen öğrenci, kayıt dondurma başvurusunu Üniversite tarafından belirlenmiş esaslar çerçevesinde ve süresinde yerine getirir. İlgili kayıt dondurma talebi, enstitü yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

(3) Kayıt dondurma süresi biten öğrenciler akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yarıyıl kaydını yaptırabilir.

(4) Bir yarıyıldan fazla kayıt donduran ve kayıt dondurma süresi bitiminden önce öğrenciliğine devam etmek isteyen öğrencilerin bir dilekçe ile ders kayıtları başlamadan önce ilgili enstitüye başvurmaları gerekir. Enstitü yönetim kurulu, öğrencinin danışmanının ve enstitü ana bilim/sanat dalı başkanlığının da uygun görüşleriyle birlikte başvuruyu karara bağlar. Öğrenci akademik takvimde ilan edilen tarihlerde ders kaydını yaptırabilir.

Kayıt sildirme

MADDE 41- (1) Öğrenciler kendi istedikleri takdirde bağlı olduğu enstitüye kayıt silme işlemi için başvuru yapabilirler. Bu takdirde öğrenciler enstitüye yazılı olarak ve şahsen veya noter onaylı bu yetkiyi haiz vekilleri aracılığıyla başvurmak zorundadırlar. İlişik kesme sürecinde öğrenciler Üniversite tarafından belirlenmiş esaslara göre gerekli işlemleri tamamlamakla yükümlüdür.

(2) Üniversiteden kaydını sildiren veya disiplin cezası nedeniyle Üniversite ile ilişiği kesilen öğrencilerin diplomalarını veya dosyalarındaki kendilerine ait belgeleri alabilmeleri için Üniversite tarafından belirlenen kayıt sildirme işlemlerini yapmaları ve mali yükümlülükleri yerine getirmeleri zorunludur.

(3) Kendi isteği ile kayıt sildiren öğrencinin katkı payı iade edilemez.

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 42- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 43- (1) 10/2/2017 tarihli ve 29975 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçiş hükümleri ve intibak

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin beşinci ve 32 nci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen yeni yayın koşulları, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılından önce yüksek lisans programlarına kaydolan öğrenciler ile doktora programlarında yeterliği geçen öğrenciler için aranmaz.

(2) 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilir.

Yürürlük

MADDE 44- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 45- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü yürütür.