Bugünlerde İstanbul Barosu’na bağlı olarak Avukatlık Stajı’nı tamamlamış ve stajyerlik dönemini bitirmiş binlerce Stajyer Avukat ciddi bir şekilde mağdur olmuş durumda.

İstanbul Barosu’nun stajyer avukatın stajını tamamladığı ve ruhsatnamesini alması gerektiğine ilişkin kararını Adalet Bakanlığı İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyelerinin bir kısmının Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarını gerekçe göstererek reddediyor.

Akabinde ise reddedilen binlerce dosya tekrar Türkiye Barolar Birliği’ne gönderiliyor ve TBB bu kez kendisi karar alarak tekrar dosyaları Adalet Bakanlığı’na gönderiyor ve akabinde artık Adalet Bakanlığı yeni bir itiraz ileri sürmeksizin ruhsatnameleri çıkarıyor. Bütün bu işlemler kurumlar arasındaki diplomasi nedeni ile maalesef geç yürüyor ve süreç gereksiz bir şekilde 2 ayı, bazen fazlasını dahi buluyor.

Özetle Türkiye’deki diğer şehirlerin barolarına kayıtlı olan stajyer avukatlar için maksimum 10-15 gün süren ruhsatname süreci maalesef İstanbul Barosu’na kayıtlı stajyer avukatlar için uzadıkça uzuyor ve aylarca sürüyor.
Bu çekişmede olan maalesef Stajyer Avukatlara oluyor. Çalıştığı yerde bir Avukat’ın yaptığı işlerin yüzde 95’ini yapmış olsa dahi henüz ruhsatını almamış olması hukuk bürolarınca gerekçe gösterilerek kar odaklı kapitalist düzenin uyumlu birer parçası gibi hareket ediliyor ve düşük ücretler ile en az 2-3 ay daha stajyer avukatlar çalışmak zorunda bırakılıyor.

Yani bilbedahe kimse ‘’Adalet’’ penceresinden meseleye bakmıyor, kimse birilerinin ‘’hakkını’’ yemiş oluyor muyuz bu şekilde acaba diye düşünmüyor.

Hak, hak sahibine verilmiyor ve maalesef hakka tecavüz ediliyor.

Umarım Adalet Bakanlığımız bir an evvel bu haklı olduğuna inandığımız eleştirilerimizi dikkate alır ve binlerce insanın en azından bundan sonra mağdur olmasının önüne geçer.


(Bu köşe yazısı, sayın Mehmet Fatih YAŞAR tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)