Hatırlanacağı üzere; geçmiş yıllarda yürürlüğe giren, matrah ve vergi artırımını öngören yasalar kapsamında, muhtelif mükellefler matrah ve vergi artırımı yaparak bu yasadan yararlanmış bulunmaktadır. Örneğin; en son yürürlüğe giren, 7440 sayılı yasa, 7143 sayılı yasa, 6736 sayılı yasalar en son hatırlayabildiğimiz matrah ve vergi artırımını öngören yasalar olarak bilinmektedir.
Bilindiği gibi; en son yürürlüğe giren 7440 sayılı yasa kapsamında matrah ve vergi artırımı yapan bir mükellef için 2022 yılında 5 adet fatura bedelini eksik düzenlemiş olduğu iddiasıyla …………………. TL özel usulsüzlük cezası kesilmiştir. Mükellef, ilgili yasadan faydalanmış olduğunu iddia ederek, vergi dairesine müracaat etmiş ve cezanın kaldırılmasını talep etmiştir. Vergi dairesi söz konusu talebi doğru bulmayarak, reddetmiştir.
Matrah artırımında bulunan ve ödeme koşullarını yerine getiren mükellef kendisine kesilen cezanın haksız olduğunu ileri sürerek vergi yargısının hakemliğine müracaat etmiştir.
Sonuçta; vergi mahkemesi konuyu inceleyip, mükellefin açmış olduğu dava hakkında bu kez red şeklinde hüküm etmiştir (1).
Mükellef; vergi mahkemesi kararının gerekçesini hukuki ve yerinde bulmayarak olayı Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf etmiştir. İstinaf başvurusunu inceleyen Bölge İdare Mahkemesi, Vergi Dava Dairesi mükellefi haklı bularak, vergi mahkemesi kararını kaldırarak, mükellefin davasını kabul etmiş ve dava konusu özel usulsüzlük cezasının kaldırılmasına hükmetmiştir (2).
Özetle; somut olayda 7440 sayılı kanunun mad. 5 kapsamında matrah artırımı yapan mükellef, matrah artırımın yapıldığı dönemde, satışlarının bir bölümünü eksik fatura düzenlediği iddiasıyla kesilen özel usulsüzlük cezasını vergi yargısı hatalı bulmuş olup, kesilen ceza üst mahkeme tarafından kaldırılmıştır.
----------------
(1)İzmir 3.Vergi Mahkemesi kararı 13.11.2024 gün ve E:2024/526- K:2024/1045
(2)Dava dosyasının incelemesinden, davacı şirket hakkında düzenlenen ……………... tarih ve ……………… benzersiz kodlu e-yoklama ile ……… adet satış için düzenlenen faturada eksik bedele yer verildiğinin saptanmasına dayanılarak 213 sayılı VUK ‘nun 353/1 ‘inci maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının tebliği üzerine işbu davanın açıldığı anlaşılmaktadır. 7440 sayılı Kanun hükümlerine göre davacı şirket tarafından usulüne uygun olarak dava konusu cezanın kesildiği döneme ilişkin vergi artırımında bulunulduğu ve ödemelerin de Kanuna uygun olarak yerine getirildiği, davalı idare tarafından ise 7440 sayılı Kanun kapsamındaki matrah ve vergi artırımının iptal edildiği veya şartların yerine getirilmediğine ilişkin bir herhangi bir iddianın ileri sürülmediği göz önüne alındığında, 7440 sayılı Kanun uyarınca vergi artırımından faydalanan mükellefler hakkında artırımında bulundukları vergi türleri ve dönemler itibariyle vergi incelemesi ile tarhiyat yapılamayacağı ve bu kapsamda ceza kesilemeyeceğinden davacı adına kesilen özel usulsüzlük cezasında hukuka uyarlılık görülmemiştir. (Bknz. 11.02.2025 gün ve E:2025/92 – K: 2025/127, İzmir BİM 3. Vergi Dava Dairesi )