Kripto para piyasası geleneksel piyasalardan farklı işler. Ana fark kontrole bağlıdır. Geleneksel para birimlerine baktığımızda dolaşıma girmeleri ve fiyatlarının devlet ve merkezi bankalar tarafından kontrol edildiğini görmekteyiz. Yani bu da demektir ki gerektiği anda daha fazla para basılabilmektedir.

Kriptolar ise farklıdır, ne merkezi bankalar kontrol eder ne de devlet. Dolaşıma giren miktar da istenildiği gibi artırılamaz. Bu yüzden türlü türlü kripto canlı borsa dinamiklerine bağlı olarak sürekli değişse de, yapay olarak belli bir yetki tarafından yönetilemezler.

Aynı zamanda kripto kurları belli başları nedenlere göre yükseliş veya düşüş yaşayabilmektedir. Bu nedenler arasında şunlar bulunabilir:

●     Kripto piyasasındaki rekabet;

●     Düzenleme kısıtlamaları;

●     Talep ve arz dengesi;

●     Bir kripto projesinin gelişimi boyunca dolaşıma girecek coinlerin en baştan kodlanmış olması;

●     Piyasa trendleri.

2022 yılı kriptonun düşüş yaşadığı, 2023 yılının çoğunluğu ise kriptonun fazla yükselemediği süreler oldu. Fakat piyasanın yükseliş ve düşüşler yaşaması normaldir. Düşüş eğilimine girmesine ayı sezonu, yükseliş eğilimine girmesine ise boğa sezonu denir.

Şu anda hâlâ boğa sezonuna girememiş olsak da, ayı sezonu kripto yatırım hamleleri yapmak için en doğru zamandır. Zaten yükselişte olan kriptoları almak, bu kriptoların her an fiyat düzeltmesi yaşama ihtimali olduğu için riskli olabilmektedir.

Diğer yandan ayı sezonunda kripto piyasası genel bir düşüklük içindedir, ve yükseldiği zaman tüm kripto paralar aynı anda yükselme yaşayacaktır. 10 yıl önceki kripto fiyatlarıyla şu anki fiyatları karşılaştırdığımız zaman bile ne kadar devasa bir yükseliş yaşandığını görebiliyoruz!

Peki Hangi Altcoini Tercih Etmeli? Hangi Coin Alınmalı?

Unutmayın ki en iyi kripto yatırım tavsiyesi kendi bilinçli verdiğiniz kararlarla takip ettiğiniz tavsiyedir. Kimse kripto piyasasının geleceğini kesin olarak bilemez, ve şansına güvenerek alım satım yapanlar uzun süre dayanamaz.

Daha çok bilgi sahibi olmak için ise Coinbase veya WhiteBIT gibi merkeziyetçi kripto borsalarını takip edebilir, yine WhiteBIT gibi 7/24, dakikalar içinde yanıt veren bir uzman ekibi olan platformlardan da istediğiniz bilgiyi edinebilirsiniz.

Bu tarz platformların blogları da bulunduğundan dolayı kendi araştırmanızı da yapmanız basit ve etkili olacaktır. Bunlar dışında çeşitli influencer ve forumlarda dolaşabilir, bu şekilde bilginizi artırabilirsiniz. Fakat kimi veya nereyi takip ediyorsanız edin, altcoin yatırım tavsiyeleri ile sizi zengin edebileceğini garanti edenlere kanmayın.

Kendi araştırmanızı yapın, seviyeyi kendiniz belirleyin!