Reklam Kurulu’nun 11.07.2023 tarihli toplantısında, güzellik salonlarının sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımları sebebiyle, reklam verenlere yüklü miktarda idari para cezası kararları verildi.

İnstagram sosyal medya mecrasında, güzellik salonları tarafından yapılan paylaşımlarda, ilgili salonların sağlık alanında faaliyet gösterdiği yönünde izlenim uyandırdığı, dolayısıyla söz konusu tanıtımların tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı olmasının yanı sıra kamu sağlığını bozucu etkisinin de bulunması sebebiyle kanuna aykırı bulunmuştur.

Aynı kararlarda güzellik salonlarının her türlü mecrada yayınlanacak olan tanıtımlarında kuruluşlarının isimlerinin açıkça "salon" olarak belirtilmesi gerektiğini, ayrıca her ne şekilde olursa olsun, tabip tarafından yapılması gereken tıbbi işlemlerin güzellik salonlarında gerçekleştirilmesinin yasak olması sebebiyle yapılan paylaşımların tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı reklam sayılmıştır.

İş bu dosyalarda (2023/5922 ve 2023/1510) her biri için ayrı ayrı 347.128’er TL idari para ve anılan reklamları durdurma cezalarına karar verilmiştir.

Reklam kurulu tarafından aynı gün yapılan toplantıda, 2023/560 saylı dosyada, reklamı yapan bir hekim hakkında, yukarıda bahsettiğimiz oranda idari para cezası ve reklamları durdurma cezası verilmiştir. 

Kurul’un değerlendirmesine göre,

“… inceleme konusu tanıtımların 05.12.2022, 27.01.2023 ve 22.05.2023 tarihli görünümlerinde örnek olarak, "Karbon Peeling, Dermapen, Meme Dikleştirme Ameliyatı, Somon DNA Mezoterapi, Gençlik Aşısı, Botoks, Prp" gibi birtakım tıbbi işlemlerin isimleri sayılarak tanıtımlarının yapıldığı, "Doktorum size ne kadar teşekkür etsem az gelir. Dr. Abdülcebbar Siyer, 17.09.2020 tarihinde göz kapaklarıma müdahale etti. O kadar korkuyordumki korkudan tansiyonum yükselmişti. Doktor bey o kadar professioneldi ki sabırla beni sakinleştirmeyi başardı ve başarıyla ameliyatı gerçekleştirdi. Ameliyat sonrası biraz ağrı olabilir diye bana ağrı kesici önerdi ama inanmıyacaksınız hiç ağrım ve sızım olmadı. Sonuç mükemmel birazcık şişiklik var başka birşeycik yor. Dr. Abdülcebbar Siyer beyi gerçekten canı gönülden herkese tavsiye ediyorum. Berin Cigdem." gibi hasta yorumlarına ve hastaların tedavi öncesi ve sonrasına ilişkin görüntülere yer verildiği, ayrıca tanıtımlarda "10 SEANS LAZER PAKETİ ALANA!! 1 Seans Hydrafacial Cilt Bakımı + 1 Seans Karbon Peeling Hediye!!", "Yenilenme Fırsatı!! Dermapen 4 Seansı -%50 1400 TL" gibi kampanya bilgilerine yer verildiği, bu ve benzeri tanıtımların; hekimlik mesleğini yürüten şahsın faaliyetlerine ticari bir görünüm yükleyen, tıbbi işlemlere yönelik talep yaratıcı ve sağlık mevzuatında izin verilen bilgilendirme sınırını aşan nitelikte” olduğu sonucuna varılmıştır.

Görüldüğü üzere Reklam Kurulu’nun yapılan reklamlar hakkında değerlendirme ve inceleme alanı oldukça geniş bir mevzuatı kapsamaktadır. Bu anlamda her bir işletme kendi faaliyeti çerçevesinde yürürlükte olan mevzuata veya genel anlamda reklam ve tüketici mevzuatına asgari oranda da olsa hakim olması gerekmektedir.

Reklam Kurulu kararlarına karşı idare mahkemesinde idari işlemin iptali amacıyla dava açılması gerekmektedir. Ancak işlemin iptali için açılan dava idari işlemin yürürlüğünü durdurmayacağından reklamı verenler, Kurul tarafından verilen idari para cezasını ödemek durumunda kalacaklardır.

Kurul tarafından verilen idari para cezalarının miktarını göz önünde bulundurduğumuzda, reklam hukukunun ne denli önemli olduğu hususu tekrar gün yüzüne çıkıyor.