İstanbul Üniversitesinden:
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DOĞAL KAYNAKLARDAN İLAÇ GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Üniversitesi Doğal Kaynaklardan İlaç Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Üniversitesi Doğal Kaynaklardan İlaç Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: İstanbul Üniversitesi Doğal Kaynaklardan İlaç Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: İstanbul Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: İstanbul Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) Doğal kaynaklı biyolojik hammaddeler ile tıbbi bitkiler, bitkisel droglar, ekstreler, sabit ve uçucu yağlar, özsular, arı ürünleri, deniz kaynaklı ürünler, mineraller, vitaminler ve diğer doğal ürünlerin farmakognozik, fitokimyasal ve biyolojik özellikleri üzerine araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütmek.
b) Doğal kaynaklardan elde edilen ekstrelerden biyoaktif bileşiklerin izolasyonu, saflaştırılması, yapı tayini, ekstrelerin analizleri, standardizasyonu, kalite kontrolü, biyolojik aktivite çalışmaları, formülasyon ve ürün geliştirme süreçlerini desteklemek.
c) Fitoterapi, aromaterapi, apiterapi ve doğal ürün temelli sağlık uygulamalarına yönelik bilimsel, teknolojik ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirmek.
ç) Üniversite, kamu ve sanayi iş birliğini geliştirmek.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Tıbbi bitkiler, bitkisel droglar, ekstreler, sabit ve uçucu yağlar, özsular, arı ürünleri, marin kaynaklı ürünler, mineraller, vitaminler ve diğer doğal kaynaklı biyolojik hammaddeler üzerinde farmakognozik, fitokimyasal, farmakolojik, biyolojik ve teknolojik araştırmalar yapmak.
b) Doğal kaynaklı hammaddelerin kalite kontrolü, standardizasyonu, kimyasal profillemesi ve karakterizasyonuna yönelik analizler gerçekleştirmek.
c) Doğal kaynaklardan elde edilen biyoaktif bileşiklerin ekstraksiyonu, izolasyonu, saflaştırılması, yapı tayini ve kantitatif analizlerine yönelik çalışmalar yürütmek.
ç) Doğal ürünler ve biyoaktif bileşikler üzerinde in vitro, in vivo ve uygun diğer biyolojik aktivite çalışmalarını gerçekleştirmek.
d) Fitoterapi, aromaterapi, apiterapi ve doğal ürün temelli sağlık uygulamalarına yönelik bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak.
e) Doğal kaynaklı hammaddelerin farmasötik, kozmetik, nutrasötik, tıbbi gıda, sağlık destek ürünü ve benzeri alanlarda kullanımına yönelik ürün geliştirme ve standardizasyon çalışmaları yapmak.
f) Doğal ürünler alanında modern ekstraksiyon, analiz, standardizasyon, formülasyon ve üretim teknolojilerine yönelik araştırmalar yürütmek.
g) Kamu kurum ve kuruluşları, uygulama ve araştırma merkezleri, özel sektör ve ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla ortak projeler geliştirmek ve yürütmek.
ğ) İlgili alanlarda danışmanlık yapmak, ulusal ve uluslararası seminer, kurs, konferans, kolokyum, çalıştay, kongre ve benzeri bilimsel toplantılar düzenlemek ve bunlara katılmak.
h) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili laboratuvar, araştırma ve uygulama altyapıları kurmak ve analiz ve Ar-Ge hizmetleri sunmak.
ı) Lisans ve lisansüstü düzeyde araştırma faaliyetleri ile tez çalışmalarını desteklemek.
i) Ulusal ve uluslararası bilimsel yayın, veri tabanı, teknik rapor ve eğitim materyalleri hazırlamak.
j) Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, korunması ve ekonomik değere dönüştürülmesine yönelik çalışmalar yürütmek.
k) Merkezin amacına uygun diğer faaliyetlerde bulunmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Görevi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Gerektiğinde Müdür görev süresi dolmadan da görevden alınabilir. Müdür, Merkezin faaliyetlerinden Rektöre karşı sorumludur.
(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Yönetim Kurulu üyeleri arasından iki kişi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür yardımcılarından biri, Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda Müdüre vekâlet eder. Vekâlet süresi altı ayı aştığında yeni bir Müdür görevlendirilir. Müdürün görev süresinin dolması veya herhangi bir sebeple görevinden ayrılması halinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Merkezin faaliyetlerini yürütmek.
c) Yönetim Kurulunu ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak ve toplantılara başkanlık etmek.
ç) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak.
d) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.
Yönetim Kurulu
MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim üyeleri arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen altı üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Müdürün görevi sona erdiğinde, Yönetim Kurulu üyelerinin de görevi kendiliğinden sona erer. Görev süresi sona eren üye yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi bitmeden ayrılan veya altı aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilen üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine en az altı ayda bir kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Oylar kabul veya ret şeklinde verilir. Oyların eşitliği durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin etkili ve verimli bir şekilde çalışması için gerekli kararları almak.
b) Merkezin çalışma programını gözden geçirerek karara bağlamak.
c) Yıllık faaliyet raporunu onaylamak.
ç) Merkez tarafından verilecek katılım belgesi ve benzeri belgelerin verilme koşullarını karara bağlamak ve Rektörlüğe sunmak.
d) Merkezin amacı doğrultusunda her türlü iş birliği, proje ve faaliyet esaslarını belirlemek.
e) Gerekli gördüğü durumlarda uzmanlık komisyonları kurarak çalışmaları yürütmek.
f) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.
Danışma Kurulu ve görevi
MADDE 12- (1) Danışma Kurulu, Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim üyeleri veya Üniversite dışından uzman kişiler arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen en fazla yirmi üyeden oluşur.
(2) Danışma Kurulu, her yıl kasım ayı içinde Müdürün daveti üzerine toplanır. Bunun dışında gerekli görüldüğünde Danışma Kurulu Müdürün daveti üzerine toplanabilir. Toplantılar, davete icabet etmiş üyelerle yapılır; toplantı ve karar nisabı aranmaz.
(3) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin çalışmalarıyla ilgili tavsiye ve önerilerde bulunmaktır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 13- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.
Harcama yetkilisi
MADDE 14- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.
Ekipman ve demirbaşlar
MADDE 15- (1) Merkez tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında edinilen her türlü alet, donanım, demirbaş ve sarf malzemelerin kullanım hakkı münhasıran Merkeze aittir.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 17- (1) 5/4/2015 tarihli ve 29317 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Üniversitesi Doğal Kaynaklardan İlaç Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Üniversitesi Rektörü yürütür.
Next





