Ticaret Bakanlığından:
TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASINDA ARACILIK FAALİYETLERİ İLE ARACILARIN GÖZETİMİ VE DENETİMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 20/4/2019 tarihli ve 30751 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Ürün İhtisas Borsasında Aracılık Faaliyetleri ile Aracıların Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (i) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“c) Borsa: Ürünlerin, elektronik ürün senetleri ile vadeli işlem sözleşmelerinin işlem gördüğü Türkiye Ürün İhtisas Borsasını,”
“i) Vadeli işlem sözleşmesi: Ürünü, ilgili mevzuata uygun olarak ürünü temsilen çıkarılan elektronik ürün senedini, elektronik ürün senedi işlemlerine dayalı olarak Borsa tarafından düzenli olarak hesaplanan endeks ve benzeri dayanak varlıkları, belirli bir vadede, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte alma veya satma yükümlülüğü veren sözleşmeyi,”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Aracılar Borsada ELÜS’e dayalı vadeli işlem sözleşmelerine ilişkin kendi nam ve hesabına işlem gerçekleştirebilir.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(9) Aracılar, ELÜS’leri kendi nam ve hesaplarına alıp satamaz. Aracıların müşteri işlemlerini gerçekleştirme faaliyetleri sırasında hatalı emir iletimi neticesinde oluşabilecek hatalı işlemlerin düzeltilmesi, Borsa düzenlemeleri uyarınca vadeli işlem sözleşmelerinin uzlaşma şekline bağlı olarak aracılara teslim edilen ELÜS’lerin ve Borsa tarafından işlemlere konu edilebilen ELÜS asgari miktarının altında ürünü bulunan müşterilerin talepleri doğrultusunda söz konusu ELÜS’lerin, aracılar tarafından alınıp satılması işlemleri bu kapsamda değildir.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31/12/2026” ibaresi “31/12/2028” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki cümleler ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Aracı olarak yetkilendirilen aracı kuruluşlar, Borsaya üye olmadan Borsada aracılık faaliyetlerine başlayamaz. Borsa üyelik şartları, başvuru usulü ve izni ile Borsa üyelerinin faaliyetleri süresince uymaları gereken ilke ve esaslar Borsa yönergeleri ile düzenlenir.”
“(5) Bu Yönetmeliğin İkinci Bölümünde yer alan hükümler bu madde kapsamında Bakanlık tarafından aracı olarak yetkilendirilen aracı kuruluşlar hakkında uygulanmaz. Aracı kuruluşların tabi oldukları ilgili mevzuat hükümleri saklıdır.”
MADDE 5- Ticaret Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulunca birlikte hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.
Next





