Bir ara Linkedln, Instagram üzerinde “eski hakimim, Anayasa Mahkemesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne bireysel başvurularınızı yapıyorum” ilanlarını görüyordum. Eski bir hakim neden böyle bir şey yapsın ki? Gider avukatlık yapar. Sonra hakimin eskisi nasıl oluyor?

Sonradan durumu farkettim. KHK ihraçlarından. Bir kere böyle meslekten çıkarıldın mı sadece kamuda değil, AvK m. 1 gereği bir kamu hizmeti olan avukatlığı da yapamazsın. Zaten AvK m. 5/b açıkça da düzenler bunu.

E hakimlik yapamıyorum, avukatlık yapamıyorum, ne yapacağım ben? Bir tür böyle arzuhalcilik artık.

Lakin AvK m. 35 der ki, kanun işlerinde ve hukuki mes’elelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek, yalnız baroda yazılı avukatlara aittir. TBB kaç kere dava açtı şu arzuhalcilere yönelik, nerede kaldı bireysel başvuru yapmak?

Bu arada ben biraz kararsızım bu konuda. Yani arzuhalciler olsun mu, olmasın mı? Kanuni Vekalet Ücreti Vekilin mi yazımıza istinaden yorum yapan okuyucumuz Özgür BİLGE aslında durumu çok güzel özetlemiş; avukatların tutunabilmeleri müvekkillerin referansı ile olur. Bu işler Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği m. 5’e aykırı olarak E-5’i kapatacak şekilde tabela asmakla olmaz, aynı yönetmeliğin 6. Maddesine aykırı olarak hukuk alanı dışında akademik unvan kullanmakla da olmaz, m. 7’ye aykırı olarak reklam vererek hiç olmaz; bu işler işinizi iyi yaparak olur, müvekkillerin birbirlerine tavsiye etmeleriyle olur. Bir düşünelim vatandaş neden avukat yerine arzuhalciye gitme ihtiyacı duyuyor? Sıkıntı nerede? Arzuhalci mi avukatın rakibi? Yoksa vatandaş mı istemiyor İcra Memuru İcra Emrini Göndermezse avukatlarını?

Tabii öyle dilekçe filan yazmak neyse de, iş davaya girmeye geliyorsa tabii ki bu iş sadece baroya kayıtlı avukatın tekelinde olmalıdır. Bu tekel de bizzat aslında vatandaşı korumaya yöneliktir.

Elbette ki istisnaları var. Nedir, işte Kadastro Kanunu m. 31 eşlerin birbirlerini vekil tayin etmelerine izin verir. AvK m. 155 işten yasaklanan avukatın eşinin ve reşit olmamış çocuklarının işlerini takip etmesine izin verir. Ama AYM Bireysel Başvuru gibi tüm hukuk bilgisinin kullanılmasının gerektiği bir alanda, avukat olmayana izin vermek?

Bu kanunu dolanmak değil midir? Gerçi AİHM de temsilci kullanmaya izin veriyor. Evet, sizi en basit bir icra mahkemesi işleminde bile baroya kayıtlı olmayan avukat dışında kimse temsil edemezken, arzu ederseniz kapıcınız Mehmet Efendi sizi temsilen bireysel başvuru yapabiliyor.

Siz gayet iyi bilirsiniz kimi vekil tayin edeceğinizi de, biz gene hatırlatalım UYAP Tebligatı ve Ombudsman CİMER’e Karşı yazılarımızı, işi her zaman ehline bırakmak en iyisidir. Hani ucuz mal alacak kadar zengin değiliz hesabı.

Gelin bir sonraki yazımızda da nasıl mafya avukatı olunur, onu inceleyelim. Hukuki okuryazarlıkla kalın efendim.